Klíma gyártók

  Az oldalt a Monaco Klíma Kft támogatja

   

  monaco logo

  Az alábbi márkák szegedi forgalmazója a Monaco Klíma Kft.

  Daikin
  Daikin klímaA Daikin Industried Ltd.-t 1924-ben alapította Akira Yamada úr Osakában (Japán). A vállalat kezdetben csak repüléstechnikai ipar számára szállított fűtőrendszereket.
  Napjainkban világszerte 17 000 alkalmazott foglalkozik a minőségi légkondicionáló rendszerek tervezésével, gyártásával és értékesítésével az ipari, kereskedelmi valamint lakossági szektorban. Japánban a Daikin Industries Ltd. vezető helyet tölt be a direkt elpárologtatós rendszerű légkondícionáló berendezések kereskedelmi és lakossági piacán, éves forgalma több mint 5,7 milliárd eurót tett ki.
  A Daikin terméket Magyarországon teles mértékben elismerik és a legmagasabb kategóriába sorolják minősége és megbízhatósága alapján. Tovább...
  Hisense
  Hisense klímaA HISENSE Air Condicioners Ltd. Kína egyik legnagyobb és legfejlettebb légkondícionáló berendezés gyártója.
  Inverteres berendezéseket gyártó gyárüzemét is magának tudja. Az elmúlt időben nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy a márkanév világ szerte elismert legyen. A cég gyártás- technológiája rendkívül magas színvonalú, köszönhetően az első osztályú kutatás- fejlesztés csapatuk munkájának. A fejlesztésekre  árbevételük nagy hányadát fordítják. A cég büszkélkedhet Kína legfejlettebb és legjobban felszerelt laboratóriumával, hogy berendezéseik kiváló minőségűek legyenek, ennek köszönhetően készülékeik Európában is egyre elismertebbek. Tovább...
  Hitachi
  Hitachi klímaA Hitachi  gyártmányú légkondícionálókról beszélve joggal állíthatjuk, hogy szinte ontják a legfrissebb ötleteket és technológiai újdonságokat, innovatív termékskálát képviselnek. Az is művészet, ahogy a környezetvédelem iránti felelősséggel végzik munkájukat. Az új termék tervezésénél  már a legelső lépcsőben kezdődik az ökológiai gondoskodás, s ez végig kíséri a gyártás, telepítés, felszerelés és üzemeltetés folyamatát.
  Mind a törvényalkotók, mind a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy a teljesítmény és a költség nem az egyedüli paraméter, melynek alapján a Hitachi termékei megítélhetők. Ilyen célokat kitűzve, globális léptékben sikerre jutni - nemcsak hatalmas erőforrásokat, hanem a jövő iránti kötelezettségvállalást is jelent. A világ egyik legnagyobb vállalataként a Hitachi bátran vállalhatja ezt a kötelezettséget, miután - immáron több mint 90 éve - sikeresen reagál az emberek változó igényeire. Tovább...
  LG

  Lg klímaJapán tekintélyes hűtés- és klímatechnikai szakfolyóirata, a JARN ismertette, hogy az LG Elecrtonics 2000-ben 4,9 millió készüléket értékesített, és ezzel akkor megszerezte az első helyet. Az értékesített klímaberendezések területén, hat egymást követő évben őrizte meg vezető helyét. Ez a mérföldkövet jelentő eredmény többek között a folyamatos kutató- fejlesztő tevékenységnek, a termelés kiterjesztésének, és a 6 szigma minőségbiztosító rendszernek köszönhető. Az Lg Electronics elkötelezett arra, hogy fejlett technológiája és a kutatás-fejlesztés területén elért eredményei alapján a klímatechnika területén megtartsa piacvezető helyét. Tovább...

  Midea
  Midea klímaA MIDEA cég légkondicionálás részlege 5 leányvállalatot fog össze (Wuhu Co., Domestic Marketing Co., Overseas Marketing Co., and Commercial Air Conditioner Co.). Kirendeltségeik megtalálhatók Hong Kongban, Európában, Dél- és Észak-Amerikában egyaránt. Termékeik több mint 40 országban elérhetoek, beleértve az USA-t, Kanadát, Nyugat-Európát és a Közel-keletet is. A MIDEA légkondicionálás részlege a világ öt legnagyobb légkondicionáló-gyártó cége közé törekszik, a 2005-re tervezett 1,4 billió USA dolláros árbevételével.
  1968 Mr. He Xiangjian megalapítja a Mideat 23 fővel
  1985 Megkezdődik a légkondicionálók gyártása
  1993 Műszaki együttműködés kialakítása a Toshibával
  1994 ISO9001 minősítés
  1998 Közös fejlesztés a Toshibával a kompresszor üzletágban
  1999 ISO14001 minősítés
  1999 Megkezdődik a lakossági légkondicionálók gyártása
  2000 2 millió berendezés
  2002 OHSAS18001 minősítés
  2004 6.5 millió berendezés
  2004 Közös beruházási együttműködés a Midea és a Toshiba-Carrier Corporation Japan (TCCJ) között. Tovább...
  Panasonic
  Panasonic klímaA Matshushita Elektric Indrustrial Co. Ltd.-t Konosuke Matshushita alapította 1918-ban. Első termékeik közt elektromos csatlakozó dugók, kétutas aljzatok és kerékpárlámpák szerepeltek.
  1933-ra már több, mint 200 termék gyártásával foglalkozott a vállalat, majd 1955-ben megszülettet a Panasonic márkanév. A tengerentúli terjeszkedés 1959-ben vette kezdetét és így mára szerte a világon közel 50 országban működnek a cég leányvállatai, melyeknél összesen 290 000 alkalmazott dolgozik, és  termékeik száma meghaladja a több tízezret. Tovább...
  Samsung
  Samsung klímaA Samsung kialakításánál fő szempont volt, hogy a legmodernebb technológiával készüljenek és a legjobb minőséget képviseljék, valamint, hogy a vásárlók igényeit a legteljesebb mértékben  kielégítsék. E megközelítésnek köszönhetően biztos lehet abban, hogy a Samsung klímaberendezések az új digitális kor minden követelményének megfelelnek. A Samsung klímaberendezések olyan új termékek, amelyek kellemesebb környezetet biztosítanak a lakásban. A Samsung olyan klímaberendezéseket fejleszt, amelyek megfelelnek a legkomolyabb elvárásoknak is, és amelyekkel használóik maradéktalanul elégedettek.
  1986    Kompakt klímaberendezések gyártásának kezdete.
  1988    Elkészül az új klímaberendezés-gyártó üzem a dél-koreai Suwonban.
  1991    A dél-koreai Suwonban lévő klímaberendezés-gyártó üzem kibővítése. A gyártási kapacitás évi 560 ezerre (RAC), illetve 300 ezerre (PAC) nő. Ezzel egy időben elkezdődik a forgókompresszorok gyártása.
  1993     ISO9001 minősítés megszerzése
  1999     Az éves gyártási kapacitás 1,66 millió klímaberendezés és 2 millió forgókompresszor. 1999 áprilisában elkészül az ötmilliomodik klímaberendezés.
  2000    Kínában egy 2,5 millió klímaberendezés és 4 millió forgókompresszor  éves gyártási kapacitású üzem beindítása
  2002    Elkészül Mexikóban az új klímaberendezés gyártó létesítmény. Tovább...
  TeknoPoint  

  HÁZTARTÁSI SZELLŐZŐRENDSZEREK

  Az oldalt a Monaco Klíma Kft támogatja

   

  monaco logo

  AXIÁLIS VENTILÁTOROK

  Közvetlenül, vagy rövid csőcsatlakozáson keresztül biztosítják az adott helyiség légcseréjét. Különféle átmérővel, falba, mennyezetbe és ablakba szerelhető kivitelben állnak tisztelt ügyfeleink rendelkezésére. Időkapcsolóval, mozgásérzékelővel, páratartalom érzékelővel elláthatóak. Az alacsony feszültségű modellek (12, 24V) fürdőszobákba, zuhanyzófülkékbe telepíthetők.

  Ministyle sorozat
  MURO sorozat
  TEKNO STYLE sorozat
  TEKNO WALL sorozat
  TEKNO WIND sorozat
  VITRO sorozat

  CENTRIFUGÁLIS VENTILÁTOROK

  Hosszú csőszakaszhoz csatlakoztatható, jelentős nyomóerővel ellátott ventilátorok. Telepíthetők oldalfalba vagy mennyezetbe. Az utóbbi csak golyóscsapágyas motorral ellátott modellekre érvényes. Időkapcsolóval, fordulatszám szabályzóval alkalmazhatók. Fürdőszobai használatra a páratartalom érzékelős kivitelű ventilátor ajánlott.

  CSŐ VENTILÁTOROK

  Centrifugális és axiális kivitelben kerülnek forgalomba, így a használandó csőszakasz hosszától függően választhatók. A légcsatorna bármely szakaszába telepíthetőek, elszívásra és befúvásra is alkalmasak. Előnyük, hogy a szellőztetendő helyiségben csak az elszívó vagy befúvórácsok láthatóak.

  KONYHAI LÉGELSZÍVÓK

  Alkalmasak a konyhai gőzök, zsírok elszívására és szellőztetésére. Fehér, fekete, barna és inox változatban , kúpos és normál kivitelben, különböző méretekben kaphatóak. Az aktív szénszűrős kivitel hatékonyan semlegesíti a szagokat, szennyeződéseket.

  SZELLŐZŐRENDSZEREK

  Termékskálánk lehetőséget nyújt arra, hogy a legkülönbözőbb igényeket is kielégítő szellőzési rendszereket állítsunk össze. Így alkalom nyílik arra, többek között, konyhák fürdőszobák (ablak és ablak nélkül), mosókonyhák, nappalik, hálószobák, pincék, garázsok rendeltetésének megfelelő és energiatakarékos szellőztetésére. Optimális légcserével Ön és családja egészségét védheti a dohányfüsttől, túlzott páratartalomtól és az elhasználódott levegőben lévő káros anyagoktól.

  IPARI SZELLŐZÉSTECHNIKA

  A szellőzéstechnikai berendezések alkalmazási köre hihetetlenül széles. Lefedik a kicsi, közepes és nagy légszállítási tartományt (pl. vendéglők, tornatermek, raktárok, ipari létesítmények, parkolóházak, ipari gépsorok), valamint az alkalmazások összes lehetséges típusát (direkt, vezetékes, és tetőkifúvásos).

  AXIÁLIS VENTILÁTOROK

  Az axiál ventilátorok propeller formájú járókerékből és egy a levegő útját irányító gyűrűből vagy keretből állnak. Nagy teljesítménnyel és alacsony nyomással rendelkeznek. A légáramlat a ventilátor tengelyével megegyezően halad át, irányváltoztatás nélkül. Közvetlen légkivezetésre használhatóak, nem alkalmasak hosszú csőszakaszokba történő beépítésre.
  Többféle típusban rendelhetőek: elszívásra vagy befúvásra alkalmasak, fordított vagy változtatható forgásiránnyal.
  A széles termékválasztékban különböző motorteljesítménnyel és lapátszöggel rendelkező axiál ventilátorok találhatóak meg.

  RADIÁLIS VENTILÁTOROK

  CENTRIFUGÁL VENTILLÁTOROK: csigavonalas házból és különféle formájú járókerekekből állnak. A légáramlat a tengely irányával azonosan lép be a ventillátorba, de 90°-os görbüléssel
  lép ki.
  Három típusú lapátkialakítással találkozhatunk:
  - Előrehajló lapátkialakítás: a lapátok a ventillátor forgásirányához képest előre hajlítottak. A ventillátor nagy teljesítménnyel és alacsony zajszinttel rendelkezik. A szállított levegő minden esetben tiszta, mert a por könnyen lerakódik a lapátok falára, de ez jelentősen csökkenti a ventillátor teljesítményét.
  - Radiális lapátkialakítás: a lapátok sugárirányban helyezkednek el. Öntisztítóak, alkalmasak szemcsés, poros levegő szállítására. Nyitott lapátkialakítás esetén a lapátok hátlemeze nem kerül felszerelésre, így elkerülhetővé válik, hogy a szállított levegőben lévő szennyeződés felhalmozódjon és ez a ventillátor leállását okozza.
  - Hátrahajló lapátkialakítás: a lapátok a ventillátor forgásirányához képest ellentétes irányban hajlítottak. Leggyakrabban a nagy léghozammal rendelkező berendezéseknél alkalmazzák. A ventillátor nagy teljesítménnyel és alacsony zajszinttel rendelkezik.

  TETŐVENTILÁTOROK

  DOBOZOLT VENTILÁTOROK

  LÉGFÜGGÖNY

  A légfüggönyök olyan légbefúvó berendezések, melyek láthatatlan falat alkotnak a nyitott ajtók és a beltér között. Használatukkal jelentős energia megtakarítás érhető el, mivel csökkentik a helyiségek hőveszteségét, kizárják a kellemetlen szagokat, atkákat, pollent.
  Az Ön által használt helyiségben tartják nyáron a hideg, télen a meleg tiszta levegőt, megakadályozzák szmog, bogarak, apró állatkák bejutását.
  Tökéletes kiegészítői az általunk forgalmazott légkondicionálóknak és légtisztítóknak, használatukkal rendkívül modern és magas komfortérzetet biztosító légtechnikai rendszerek hozhatók létre.
  A légfüggönyök nélkülözhetetlenek nyitott boltkialakításnál, eladótérnél, raktáraknál.
  Alkalmazásukkal vonzó értékesítési atmoszférát biztosíthat, növelheti a kereskedelmi zónák látogatottságát. Alkalmazási területei: üzletek, közintézmények, ipari csarnokok, áruházak, hűtőházak és más hasonló jellegű létesítmény. Telepítésük rendkívül egyszerű, nem igényel rendkívüli fali munkálatokat, a már meglévő ajtók módosítását. Palettánk több márka képviseletével állt össze az egyszerű olcsó légfüggönyöktől kezdve az ipari nagyteljesítményűig.

  Újdonságok, Érdekességek

  Az oldalt a Monaco Klíma Kft támogatja

   

  monaco logo

  10 év garancia a Hitachival

  Precizitás, megbízhatóság, minőség, energiahatékonyság, ezek a szavak jutnak eszembe ha Hitachi klímáról beszélünk és emiatt jómagam is jó döntésnek tartom, hogy a Hitachi cég 10 év teljes körű garanciát biztosít inverteres lakossági készülékeire. A 10 év garancia biztosítékot adhat a Hitachi készülékek vásárlói számára, hogy egy tökéletesen megbízható készülék kerül az otthonukban.

  DAIKIN belépett a fűtéspiacra

  A Daikin,  mint a világ 2. legnagyobb klímás cége, belépett a fűtési piacra. Azaz megjelent az első, kifejezetten önálló fűtésre fejlesztett berendezés, mely mellesleg nyáron hűteni is tud. Az újítás Altherma rendszerként mutatkozott be a világpiacon. Néhány mondatban a berendezésről: -20 fokig hőszivattyús split rendszerű kültéri egység, melynek a beltéri egysége egy olyan hidraulikus box, ami lehet csak Fűtő, vagy Hűtő-fűtő. A kültéri egység 5,7 ; 6,8; vagy 8,4 kW fűtőteljesítményt tud, de júliusra 16 kW-ig bővül a paletta (Eurovent szerinti légállapotban, 7 fok külső hőmérséklet és 35 fokos előremenő vízhőmérséklet esetén). A hidraulikus boxba 3; 6 vagy 9 kW-os elektromos kiegészítő fűtést választhatunk, ezáltal némileg ugyan romlik a COP érték, de így a kisebb rendszer is el tud látni nagyobb fűtési igényt. (pl. úgy tanácsos a megfelelő méretű rendszert kiválasztani, hogy  -5 fokig a hőszivattyú teljes mértékben fedezze a fűtési igényt, alatta pedig az elektromos fűtés, mint rásegítő fűtéssel együtt biztosítja a max. 50 fokos előremenő vizet. Ez a víz mehet az osztó-gyűjtő felé, ahol max. 50 fokra választott radiátort, fancoilt, padló- vagy falfűtést köthetünk rá. A rendszerhez választható (nem kötelező) 150, 200 vagy 300 l-es HMV tartály is (csak Daikin lehet), melyet előnykapcsolásban szintén max. 50 fokos vízzel lát el a hidraulikus box. Ebben is van egy elektromos fűtés, ami heti egyszer 2 órára 70 fokra fűti fel a melegvizet, a legionella baktériumok elpusztítása végett. Nyári állapotban is a HMV készítés élvez előnyt, majd a kültéri egység üzemmódot váltva hűti tovább a fan-coilokat, vagy a fal. illetve mennyezethűtést látja el. Az eddig letelepített rendszerek alapján is elmondható, hogy a most lakosságra érvényes villamos energia és gázár alapján ezzel a rendszerrel gazdaságosabb a fűtés és HMV termelés, mint a gázos rendszerrel, mivel az átlagos COP érték 3 és 4 között van. Nem beszélve a kéményépítés, gáztervezés és engedélyeztetés, valamint a gázhálózatra történő rácsatlakozás költségéről.

  Samsung új termékpalettával

  Samsung új termék

  A Samsung dinamikus fejlődésének köszönhetően megszokottá válik a rövid időn belüli folyamatos újítások. Így van ez a 2007-es évben is, amikor a teljes klímapalettát újra színezte. A "régi" berendezéseket új, modernebb, letisztultabb formákra cserélték ki. Nem csak külső megjelenési formájában változtak meg a beltéri egységek, hanem forradalmi újításokkal egészítették ki, az eddig is széles belső tulajdonságokat.

  Várhatóan a készülékek április- május hónaptól kaphatóak lesznek üzletünkbe.

   

  A tökéletes klíma: Daikin ururu sarara

  Daikin URURU SARARA klímaberendezés

  Tökéletes klímaberendezésről beszélünk, mert itt az első olyan lakossági klímaberendezés, amely az összes légállapotszabályozási feladatot el tudja látni. Elődeivel ellentétben ez a klímaberendezés nem csak hűtésre,  fűtésre, párátlanításra, illetve a levegő tisztítására képes, hanem egyénileg szabályozható a levegő páratartalma  és friss levegőt is tud bejuttatni az adott helyiségbe. A páratartalom szabályozásával a tüdő és légúti megbetegedésben szenvedők jó közérzetének biztosítása kiemelkedő jelentőségű. Környezetünk páratartalmának beállítása azért is fontos, mert a páratartalom csökkenésekor gyakran tapasztaljuk, hogy nyálkahártyánk kiszárad. Emiatt köhögési inger léphet fel, nyelési nehézségeink adódhatnak.

  Az új készülékkel ezek a kellemetlenségek megszűnnek .A páratartalom minősége meghatározó jelentőségűvé válik azoknak az embereknek az otthonába, akik téli kerttel rendelkeznek, hobbi szinten trópusi növények termesztésével foglalkoznak vagy egzotikus állatokat tartanak. A párásításhoz szükséges nedvességet a készülék nem a béltérből veszi, hanem a kültérből egy speciális egység segítségével, amely a kültéri tetején helyezkedik el.  A kültérből egy külön csövön keresztül jut be a belső légtérbe a 32 m³/h páradús friss tiszta levegő. Tripla A energiaosztály, továbbfejlesztett szűréstechnológia, inverter technológia, -20 C°-ig való fűtés jellemzi a tökéletes Daikin Ururu Sararát.

  Mit tudunk tenni környezetünk védelme érdekében klíma vásárlás esetén?

  Samsung Forte légkondícionálóA következőkben leírtak szőrszálhasogatásnak is tűnhet, de mindenképp engedjék meg, hogy környezetünk védelmében egy pár gondolatot leírjak. Azt már mindenki tudja, hogy az utóbbi két, de különösen az elmúlt évszázadban az emberiség ipari tevékenysége  és a közlekedés nyomán jelentősen fokozódott a CO² és egyéb nyomgázok kibocsátása a légkörbe. A CO² szint növekedése számottevően befolyásolja a Föld évmilliók során kialakult termikus egyensúlyát és evvel a globális felmelegedést. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy az elektromos energia felhasználás is globális felmelegedés fokozódáshoz vezet  közvetett módon. Az elektromos berendezések hajtásához (mint például a klíma is) szükséges villamos áram előállítása során a hőerőművekben  CO² gáz bocsátódik ki a légkörbe. A klímaberendzések és más kompresszoros hűtőegységek üvegházhatásának vizsgálatakor kiderült, hogy az üvegházhatás fokozása két formában jelentkezik, az egyik a fent említett közvetett mód, a másik a közvetlen mód, amikor a hűtőközegek az atmoszférába kijutnak. Ha Ön olyan klímaberendezést választ, Samsung Moderato légkondícionálóamely minél energiatakarékosabb és a felszerelésére képzett szakembert választ, aki olyan környezetvédelmi vizsgával rendelkezik (arcképes zöldkártya), amellyel elsajátította a hűtőközegek zárt rendszerű technológiáját, akkor  Ön is tett valamit Földünk környezetvédelme érdekében. Energiatakarékos klíma választásával nem csak Földünket védjük, hanem a családi kasszát is. Összehasonlítás- képpen találkoztunk olcsó áruházi klímával, mely 2.5 kW -os hűtési teljesítmény mellett 1100 W elektromos teljesítményt vett fel, mellyel szemben mondjuk a Hitachi 2.5 kW inverteres berendezése csak 550W-ot, azaz pontosan a felét fogyasztotta. Itt említeném meg a zajszennyezést is, ha nem is a Földünk, de környezetünk és saját otthonunk védelmében, érdemes odafigyelni a kiválasztott klímaberendezés kültéri és beltéri egység zajszintjére. Egy rosszul kiválasztott készülékkel saját és szomszédaink nyugalmát bolygathatjuk meg.

  Adatok és tények

  Az oldalt a Monaco Klíma Kft támogatja

   

  monaco logo

   Fontos  információk, amiről tudnunk kell a  klímaberendezés kiválasztásakor.

  Helyszíni felméréseink során, vagy csak telefonos érdeklődés esetén, vannak olyan kérdések, melyek mindig előfordulnak egy klímaberendezés kiválasztásánál. Az alábbiakban ezeket a kérdéseket próbáltuk összegyűjteni.

  Milyen klímát válasszak? Ez az első kérdés ha elhatároztuk, hogy klímaberendezést vásárolunk. Egyszerű lenne ha azt tudnám mondani: "ez a berendezésünk a legolcsóbb és a legjobb a piacon, minden szempontot figyelembe véve".Sajnos ezt nem mondhatjuk, hisz ismerjük a mondást :Olcsó húsnak híg a leve. Ami biztos, hogy ami nagyon olcsó az nem a legjobb minőség és amelyik berendezés jónak számít az relatív nem olcsó. Javaslatom, hogy az alábbi szempontok alapján válasszuk ki azokat, melyek fontosabbak számunkra és ez alapján döntsünk a vásárlás során. Ezen szempontok:ár-értékarány, minőség, garancia, zajszint, szűrési képesség, energia hatékonyság, alkatrész ellátás, extra opciók,

  Megfelelő Hűtőteljesítmény Kiválasztása: Nem megfelelően kiválasztott klímaberendezés esetén, bármilyen jó készülékről is legyen szó, nem tudjuk elérni a legfontosabbat, amit a légkondícionálóktól várunk, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a helyiségeinkben. Ahhoz, hogy jól válasszunk mindenféleképpen javaslom a szakember segítségét. Kevés az egyforma helyiség, ami ugyanolyan hőterhelést kapna. A tökéletes kiválasztáshoz figyelembe kell vennünk a nap sugárzását, a ház vagy lakás fekvését, a falak vastagságát és szigetelő képességét, a tető milyenségét és szigetelő képességét, a nyílászárók mennyiségét és szigetelő képességét, a helyiségben lévő hőforrások mennyiségét, milyenségét (pl. Világítás, számítógépek, hűtők, a helyiségben lévő emberek létszámát). Sok esetben csak a légköbméter alapján számolják ki a megfelelő hűtőteljesítményt, de például egy fodrászüzletben vagy egy olyan irodában,  ahol többen számítógép mellett dolgoznak, biztos nem elég. A legtöbb elszámolással éttermeknél, szórakozó helyeknél, tantermeknél, nagyobb forgalmú üzleteknél találkozunk. Ilyen esetekben be kell kalkulálni az egyszerre bent lévő emberek létszámát is, hiszen egy nagyobb tömeg igen nagy hőterheléssel bír.

  Elektromos teljesítményfelvétel: Előforduló tévhit, hogy a légkondícionálók hűtőteljesítményét összekeverik a elektromos teljesítmény felvételével. Például egy 3,5kW-os hűtőteljesítményű klímaberendezésnek  az elektromos teljesítményfelvétele, amit az elektromos hálózatból felvesz kb.: 0,9-1,3kW és nem 3,5 kW. Ezek alapján számolva egy havi üzemeltetési költségnél, mindjárt kevesebb áram díjat kell kalkulálnunk  A technikai fejlődéseknek köszönhetően a klímaberendezések is egyre hatékonyabban és energiatakarékosabban működnek. Sőt az inverter technológiának köszönhetően, egy helyiség  vagy lakás klimatizálása havi díjra leosztva, pár ezer forintból is megvalósítható.

  Fűtés klímával: A lakossági klímaberendezések mai tudása szerint még nem  tervezhetjük csak klímára a otthonunk fűtését. A hagyományos fix sebességű kompresszorok 0Cº ,az inverteres kompresszorral szerelt berendezések már -15C° (-20Cº) külső hőmérsékletig képesek fűteni. Tehát ha kint az említett hőmérséklet alá csökken a hőmérséklet, akkor a légkondicionáló fűtőteljesítménye rohamosan csökken és nem képes a helyiség temperálására. Ezek ellenére minden esetben szoktuk javasolni a hűtő-fűtő berendezéseket, mert addig míg a külső hőmérséklet nem éri el a megadott hőmérsékleteket, tökéletesen, energiatakarékosan és hatékonyan fűtik fel otthonunkat. Átmeneti időszakban a központi fűtésrendszerünk bekapcsolása helyett a klímán,  egy gombnyomással elérhető a kellő légállapot, és energiafogyasztás szempontjából még forintokat is spórolhatunk meg.

  Kondenzvíz: Legtöbb gondot a kondenzvíz elvezetése szokta okozni. A hideg felületen lecsapódó pára a klímaberendezéseknél hűtés üzemmódban a beltérben, fűtés esetén a kül- térben keletkezik. Átlagosan a napi 8 liter kondenzvíz esztétikus elvezetése megnehezíti és leszűkíti a klímaberendezés elhelyezésének lehetőségét. Az elvezetésre két gyakori alternatívát alkalmazunk, az egyik a kondenzvíz  szivattyú használata, mely igen költséges és további meghibásodásokat    tartalmaz magában. A másik, és ez a gyakoribb, a gravitációs lejtetés a beltéri és kültéri egységből, amely néha komoly fejtöréseket okoz, hogy szép és jó megoldás szülessen, nem csak otthonunk, hanem környezetünk számára is. A legjobb eset ha van lehetőség a falban való elrejtésre.

  Garancia: Természetes, hogy minden műszaki berendezésre van garancia, így a klímaberendezésekre is. Mértékét a gyártó cégek vagy az importőrök határozzák meg. Amiért mégis említést érdemmel , hogy a gyártók, a szerelők, az importőrök a garanciát a karbantartás gyakoriságától teszik függővé. A karbantartás elmulasztása a garancia megvonásával jár. Ugyanúgy  mint az autónál a karbantartásnak itt is díja van, elmulasztása komoly műszaki meghibásodásokhoz vezethet.  <<<karbantartásról részletesebben>>>

  Légáramlás: A légkondicionálók hatékonyságának szempontjából, a beltéri egységben egy több fordulatú ventilátor egység van beépítve. A ventilátor a helyiség levegőjét forgatja át a beltéri egység elpárologtatóján. A helyiség hőmérsékletétől függően a kiáramló levegő 0-10C° között mozoghat, ami egy rosszul elhelyezett egység mellett igen kellemetlen lehet. Igen körültekintőek szoktunk lenni emiatt, a beltéri egység elhelyezésénél is. Segítségünkre van a beépített automata és kézi légterelők , melyekkel bizonyos határok mellett irányítható a légáram iránya  ill. a kiáramló levegő sebessége szabályozható.

  Szűrők: Minden klímaberendezésben van egy alap porszűrő, mely a levegőben lévő porszemeket, szennyeződéseket szűri ki. Igazából ennek a szűrőnek nem csak a levegő tisztítása a feladata, hanem a berendezés, főleg a hőcserélő tisztaságának védelme. Ezen felül vannak az extra szűrési rendszerek, melyet minden gyártó a saját termékéhez fejlesztett ki. Ezen szűrőfajták széles választéka létezik,  az egyszerűtől az egészen komoly több lépcsős szűrőrendszerekig.

  Klíma lexikon A-tól Z-ig

  Az oldalt a Monaco Klíma Kft támogatja

   

  monaco logo

  Monaco Klíma Kft. Szeged

  Ablakklíma:  Egy egységből álló berendezés. Az ablak-klímakészülékek az utcai ablakokból kiálló, városképet nem éppen szépítő látványáról és a kifolyó cseppvizéről, széles körben ismert készülék. Elterjedése olcsóságának és a könnyű felszerelhetőségének köszönhető. Kisebb helyiségek részleges hűtésére, szárításra, az átmeneti időszakban kismértékű fűtésre használható. Előnye: Csak egy földelt dugaszalj szükséges a gyárilag összeszerelt azonnal üzemkész berendezéshez. Hátránya: Nagy zajszint, egyenetlen hőmérséklet és légáram eloszlás, nem túl esztétikus kinézet az ablakba szerelve.

  Air excanger: ( légcserélős) /Hitachi/ klímaberendezésekben megtalálható újítás. Amint a név is jelzi a berendezés úgy működik, hogy a szoba levegőjét friss levegőre cseréli ki, az egyedülálló kétirányú szellőztető segítségével. Ez a páratlan funkció lehetővé teszi, hogy a normál légtisztítási funkcióval megfoghatatlan CO2, CO és más szennyezőanyagokat a szobából kifújja és utána friss levegő kerüljön a szobába.

  Allergén: az allergia/orrgyulladás, asztma, láz, kiütés, hányás stb./forrása. Az allergén leginkább fehérjéből áll és a legismertebb típusai az atkák, a pollen, az állatszőr stb. Ezek a bőrön, a légutakon, illetve az emésztőrendszeren keresztül jutnak be a szervezetbe.

  Arcképes zöldkártya: 1995. január 1-től minden szabályozott anyag tartalmú hűtő, fagyasztó, légkondicionáló stb. készülék és berendezés hűtőkörét ... érintő javítás csak zárt rendszerű lefejtő technológia, ill. recirkulációs berendezés alkalmazásával végezhető ... és a hűtőkört érintő javítást csak a külön jogszabály szerinti, az új javítási technológia elsajátítását igazoló bizonyítvánnyal rendelkező szerelő végezhet.

  Art cool: (Művészi Hűtés) Az Art Cool  készülékek különböző vásárlói igényekhez és kultúrához alkalmazkodva számos híres műalkotást kínál panelként, ezáltal galériává varázsolhatja szobáját ,emelve annak fényét híres festményekkel vagy fényképekkel. Az ART COOL különféle paneljei lehetővé teszik Ön számára, hogy a világon elsőként, klímakészüléke színét a háttér színének megfelelően cserélje. Az Lg fejlesztése az ART COOL egyedülálló formájával elnyerte az International Forum Design Award -ot (Nemzetközi formatervezési fórum díjat) és a Reddot Design Award-ot (Piros Pont formatervezési díjat) A kifinomult Art Cool sorozat mindenféle esztétikai és műszaki különlegességet tartalmaz, beleértve a neo plazma légtisztító rendszert, a Gold fin lamellákat és olyan újításokat, mint az automatikus tisztítási funkció.

  Automatikus tisztítás: A klímakészülékek "szagának" fő oka a hőcserélőn megtelepedő penész. Ha a készüléket hűtési üzemben hagyományos módon kapcsoljuk ki, a penészgombák és baktériumok megtelepedhetnek a hőcserélő nedves felületén. Az automatikus tisztítási funkció kiszárítja a nedves hőcserélő felületet, megakadályozva ezzel a penész és baktériumok megtelepedését.

  BiOnizer tm /aniongenerátor/: /Samsung/Kutatók fedezték fel ,hogy az ember számára lehetetlenség optimális teljesítményt nyújtani olyan környezetben, ahol az anion sűrűség 1000  negatív anion/cm3,miközben az irodaházak és üzemek levegője még ennél is károsabb, átlagosan mindössze 20-25 negatív aniont tartalmaz köbcentiméterenként. A légkondicionáló kimenetelétől 1 méterre mérve a Samsung BiOnizáló /aniongenerátor/ 400 000 anion/cm3koncetrációt állít elő, így az egész család egészségjavító tiszta levegőhöz juthat.

  COP: Energiahatékonysági besorolás fűtés üzemmódban. "A"-tól  "G"-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg, ahol az "A" a leghatékonyabb, míg a "G" a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. COP= fűtési teljesítmény leadása osztva a fűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével. A kapott arányszámot összehasonlítva az alábbi listával megkapja milyen a kiválasztott készülék energia hatékonysága.

  EER: Energiahatékonysági besorolás hűtés üzemmódban. "A"-tól  "G"-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg, ahol az "A" a leghatékonyabb, míg a "G" a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. EER= hűtési teljesítmény leadása osztva a hűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével. A kapott arányszámot összehasonlítva az alábbi listával megkapja milyen a kiválasztott készülék energia hatékonysága.

  Elpárologtató:  Feladata: A helyiségek hűtésének biztosítása. Ez a berendezés, tulajdonképpen egy hőcserélő, a belső térben helyezkedik el és ezen keresztül, a mellette elhelyezett ventillátor egység továbbítja a kezelt levegőt. A hűtés, hogy bekövetkezzen, hűtőközeget kell biztosítani a csőkígyóból álló lemezbordás kialakítású egységhez. Az elpárologtató a megfelelő hűtőközeg ellátását egy termosztatikusan működő adagolószeleppel  vagy kapillárcsővel teszi lehetővé.  A  hőcserélőben lévő folyadékállapotú hűtőközeg elpárolgása hőelvonással jár és így következik be a hűtés.

  Fan-coil (klímakonvektor) Kialakításra megegyeznek a split klímák beltéri egységeivel. Parapett  változatuk a legelterjedtebb, de létezik oldalfali, légcsatornás, kazettás, mennyezeti, kialakításban is. Az egységekben  hűtött vagy fűtött víz kering és az egységben szerelt ventillátor segítségével hatékonyabban fűti vagy hűti a kiválasztott helyiséget. Nagy központi rendszerekre köthetőek,  ahol pl. fűtést kazánnal, a hűtést folyadékhűtővel lehet megoldani.

  Figyelő szem. A /DAIKIN/ cég fejlesztése a "figyelő szem" funkció, ahol a beltéri egységben elhelyeztek egy mozgásérzékelő szenzort. A szenzor feladata, hogy az egyébként is  energiatakarékos inverteres készüléket egy beállított normál üzemmódból egy energia kímélő üzemmódba kapcsolja át. Természetesen ez egy választható opció. A fogyasztó a távirányítón kiválasztja az üzemmódot , mely bekapcsolás után,  ha 20 percig nem érzékel mozgást,  akkor 2 C° -kal emeli a beállítotthoz képest a hőmérsékletet, ha pedig újra mozgást érzékel visszaáll az eredeti hőmérséklethez. A 2 C° emeléssel az inverteres kompresszor kisebb fordulatra szabályoz és még több energiát spórol meg.

  Folyadékhűtő: A nevében is benne van, hogy folyadékok hűtésére alkalmas berendezés.  A 4-5 kW-ostól a több megatonnás teljesítményig rendelhetőek. Alkalmazása széles körű, a kis családi házaktól a hatalmas több száz szobás szállodák hűtését, átmeneti időszakban fűtését lehet vele megvalósítani.

  Gold Fin: Az /Lg/ hőcserélő felülete korrózióálló aranyszínű bevonattal ellátott alumínium. Ez biztosítja, hogy a felület mindig korróziómentes és újszerű maradjon.

  Hőszivattyú: Klímaberendezéseknél akkor beszélünk hőszivattyúról ha berendezés hűtő-fűtő üzemmódú. A fűtés üzemmódot egy automatikusan vezérelt négyállású szelep kapcsolja,  mégpedig úgy, hogy az elpárologtatót felcseréli a kondenzátorral.  A hűtőközeg szállítását továbbra is a kompresszor látja el.

  Inverter:  egyfajta energia-átalakító áramkör, amely elektromos úton szabályozza a gép feszültség, áramerősség és frekvencia szintjét. Az inverterrel ellátott légkondícionálók esetében az áramkör a kompresszor fordulatszámát szabályozza, ami befolyásolja a kimeneti teljesítményt. A frekvencia emelésével nő a teljesítmény, míg csökkentésével a teljesítmény is alacsonyabb lesz. A légkondicionáló teljesítményének finomabb szabályozhatósága az inverter nélküli modelleknél sokkal hatékonyabb és érzékenyebb hőmérséklet-szabályozást eredményez. A szabályozható teljesítménynek köszönhetően az inverteres készülékek feleannyi idő alatt képesek elérni a kívánt hőmérsékletet, energia takarékosak, akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a nem inverteres egységek.

  Jet cool: Ez egy Lg készülékekben megtalálható funkció, mely gyors lehűtést  tesz lehetővé ebben az üzemmódban. Egy hűvös, erős légáramot fúj a gép maximum 30 percig, illetve amíg a szoba hőmérséklete a 18C°-ot el nem éri.

  Klimatizálás: Az elnevezés a klíma, az éghajlat szóból származik és a képzeletben olyan, éghajlathoz, időjáráshoz kapcsolódott, amely az emberi tartózkodásra kellemes vagy valamilyen célra, tevékenységre a legjobban megfelel. Pontosabban meghatározva a klimatizálás olyan légállapot szabályozás, amely egy zárt térben az élőlények vagy ipari folyamatok részére a levegő állapotát folyamatosan egy  meghatározott kedvező értéken tartja.

  Kompresszor: A berendezések fő alkatrésze. Feladata: az elpárologtatóból érkező száraz gáz nyomását a kondenzátor nyomására növelni.

  Kondenzátor: Feladat. A beltérben az elpárologtató által elvont hő leadása. A kondenzátornak többnyire a külső térben kell elhelyezkednie, pontosabban olyan helyen, ahol a hőleadást eltudja végezni. Abban az esetben ha a csőkígyóból álló lemezbordás kialakítású egység nem tudja elvégezni feladatát, a hűtés sem lesz megfelelő. (Pl. szűk, nem megfelelően szellőztetett padlástérben való elhelyezés)

  Kondenzvíz: A levegőben lévő páratartalom (vízgőz) a klímaberendezés elpárologtatóján, hűtés üzemmódban lecsapódik és összegyűl a csepptálcában. Az itt összegyűlő lecsapódott vízgőzt hívjuk kondenzvíznek, cseppvíznek. A kondenzvizet el kell vezetnünk a beltéri egységtől gravitációs vagy motorikus módon.

  Kondenzvíz szivattyú: A kondenzvíz szivattyú speciálisan klímakészülékekhez gyártott vízszivattyú. A csepptálcából elfolyó kondenzvíz elfolyik egy úszóval ellátott tartályba, mely elektronikus kapcsolatban van magával a szivattyúval. A szivattyú általában álmennyezetben vagy padlástérben helyezkedik el és ide emeli  fel az összegyűlt cseppvizet, ahonnan már esztétikusabban el lehet vezetni. Csak végső esetekben ajánljuk, mert költséges és  meghibásodási lehetőséget hordoz magában.

  Mobil klímaberendezés: Az ablakklímához hasonlóan egy gyárilag összeszerelt egységről van szó, mely kerekeken áll és könnyedén mozgatható a hűteni kívánó helyiségben. Elméletileg mobilitása a bárhol való elhelyezést takarja, gyakorlatilag a hozzátartozó gégecső szerelésével (ablakon, falon kívül kivezetendő) lekorlátozzuk szabadságát bizonyos területekre. Létezik osztott típusú megjelenési formája, ebben az esetben a gégecső helyett csővezetékek kötik össze a kihelyezendő kondenzátort. Nagy zajszint, egyenetlen hőmérséklet és légáram eloszlás jellemzi.

  O2 Zuhany: /Panasonic/ A légkondícionálókban egy egyedi oxigénszint-fokozó membránt építettek be. Ez a rendszer megközelítőleg 30%-os oxigéntartalmú levegőt állít elő és szállít a szobába, ezáltal képes annak oxigén koncentrációjának 21%-on vagy még magasabb szinten tartani, ami megfelel a természetes levegő oxigén szintjének. Az oxigénszint-fokozó membránon nincsenek lyukak, így az apró porszemcsék, baktériumok és más káros részecskék nem juthatnak be a rendszerbe. Nincs káros szennyeződés csak tiszta oxigén dús levegő.

  Split klímaberendezés: Egy helyiség klimatizálására  és  fűtésére szolgáló berendezések, melyek két külön egységből állnak. Sok megjelenési formájuk létezik: (Kazettás, Parapett, Oldalfali, Mennyezeti, Oszlop, Légcsatornás)

                          Beltéri egység: A klimatizálandó helyiségben van elhelyezve, tetszetős kivitelben távirányítóval felszerelve. Több fokozatú ventillátorral vagy automatikus fordulatszám szabályozással rendelkezik. A beltéri egységben van elhelyezve az elpárologtató.

                         Kültéri egység: Külső térben  helyezkedik el, ez az egység látja el a beltéri egységet megfelelő hűtőközeggel. Itt található a klímakészülék fő alkatrésze a kompresszor.

  A két egység szigetelt rézcsövekkel csatlakozik egymáshoz. A Split rendszerű gépek fűtés üzemre is megrendelhetők. A fűtés üzem történhet elektromos úton illetve hőszivattyús megoldással, melynél a hőszivattyú megfordítja a hűtő körfolyamatot.

  Szűrési rendszerek, szűrők: A légkondicionálókban használt szűrőrendszerek.

        - Silver Nano egészségvédelmi rendszer:/Samsung/egy átfogó rendszer, amely nanométer méretű ezüstionok segítségével biztonságosan és hatékonyan elpusztítja a kórokozókat,  penészgombákat és 650 különféle típusú baktériumot,  továbbá megakadályozza, hogy azok megtelepedjenek olyan helyeken, ahol ez leginkább káros. A Silver Nano egészségvédelmi rendszernek köszönhetően a Samsung légkondicionálók belsejét borító nanoméretű ezüstionok milliárdjai a baktériumokat már a szűrési folyamat során elpusztítják. Ezen túlmenően az ezüst nanobevonat szagtalanít is, így a helyiség tisztább és frissebb illatú lesz.

        - Neo Plazma légtisztító rendszer:/LG/  egyedülálló 12 fokozatú bio-enzimes szűrőkkel felszerelt rendszer. Amikor a levegő áthalad a szűrő egyes fokozatain a rendszer hatásosabban szűri ki a finom háztartási port, penészt, a különféle szagokat, élelmiszer illatot,  cigarettafüstöt. Mindemellett lebontja a baktériumok sejtfalát és tökéletesen elpusztítja azokat, ezáltal hatékonyan sterilizál.

        - Plazmaionizációs szűrőrendszer:/Midea/Miközben a helyiség levegője áthalad a plazma ionizációs zónáján a magas feszültség töltéssel látja el a szennyeződéseket. Mikor a levegő a statikus elektromos térhez ér, a por, füst és pollen részecskék több mint 95%-a megkötődik a statikus elektromos rácson. Ez a hatékony eljárás tisztább levegőt, egészségesebb környezetet biztosít és óvja az allergiában szenvedőket.

         - Nano Carbon szűrő:/LG/ a nanométer méretű aktívszén-szemcsés szűrő a szaganyagokat megköti, így biztosan és tökéletesen távolítja el a háztartási szagokat,  garantálva a kellemes közérzetet.

         - Plazma szűrő:/LG/ eltávolítja a mikroszkopikus  szennyezőanyagokat, a port, állati szőrt, házi atkákat és polleneket is, megakadályozva ezzel az asztmatikus jellegű  allergiás megbetegedéseket.

         - Nano Bio Fúziós szűrő:/LG/ nanométer méretű bio enzimjüket a baktériumok sejtfalára vezetik, hogy azt lebontva elpusztítsák a sejtmagot. Míg a hagyományos eljárások során inaktiválják a baktériumokat, vagy elpusztítják a sejt külső falát, ez az innovatív sterilizálás tökéletesen lebontja a sejtmagot és elpusztítja a baktériumokat.

         - Silver Nano e-szűrő:/Samsung/ az összes porrészecske és vírus 99,99%-ának eltávolítására képes, páratlan "porfogó", szagtalanító. A szűrőn keresztül áramló elektromosság okozta mágnesesség befogja és eltávolítja a porrészecskéket ezzel megakadályozza, hogy bekerüljenek a belégzésre kerülő levegőbe. Ahogy a nanométer méretű ezüstrészecskék érintkeznek a kórokozókkal és baktériumokkal, gátolják ezeknek a szervezeteknek a légzését, így azok sejtnövekedése megáll és elpusztulnak. A kórokozók eltávolítása igen gyorsan, mindössze 2 órán belül megtörténik.

        -Katechin szűrő:/Panasonic,Samsung/ bio zöldszűrő segítségével köti meg a részecskéket és baktériumokat sztatikus elektromosság révén. A zöldteából kivont Katechin bevonatú szűrő hatástalanítja a megkötött baktériumokat. Az izzadság, cigarettafüst stb. okozta kellemetlen szagokat is lebontja és megszünteti. 

        - Super alleru-buster szűrő:/Panasonic/egyszerre három különböző potenciális veszélyforrás ellen nyújt védelmet: kiszűri a baktériumokat, vírusokat és allergéneket a levegőből, ezáltal gondoskodik a lakótér levegőjének egészséges tisztaságáról.

        - Super Sonic:/Panasonic/ a beltéri egységbe épített ultrahang-frekvenciás levegőtisztító egység a szűrővel együttműködve gyorsabban és hatékonyabban képes kiszűrni a levegőből a port és más egészségre ártalmas részecskéket. Az eredmény: tisztább levegő rövidebb idő alatt.

        - AC Robot:/Panasonic/ technológiájának segítségével megelőzhető a légkondicionáló szűrőjének elszennyeződése. A beépített szűrőtisztító szerkezet rendszeresen és automatikusan eltávolítja a szűrőre rakódott szennyeződéseket.

        - Ionos légfrissítés:/Panasonic/ cm3-enként 20 000 negatív töltésű ion gondoskodik a szoba levegőjének üdeségéről. Úgy érezheti magát mintha vízesés mellett vagy erdőbe pihenne.

        - Fotokatalitikus szagtalanító szűrő:/Daikin/ Anti-bakteriális és szagtalanító hatású. A szűrő nagy hatékonysággal bontja le a cigarettafüstöt, a háziállatok szagát és a baktériumok, káros mikroorganizmusok szaporodását is gátolja. Amikor a szűrő hatékonysága lecsökken, napfényre kihelyezve visszanyeri aktivitását.

       - Antiallergén szűrő:/Samsung/egy textil, amely elnyomja a csírák növekedését, így egyben anti-bakteriális szagtalanító funkciója is van. Egy enzimhez hasonló katalizátorral a Samsung kutatócsoport felfedezte, hogy a Fém Ftalocianint abszorbeálja és feloldja az allergéneket. A Samsung beépítette ezt a Fém Ftalocianint Antiallergén szűrőjébe így a textil maga képes megkötni és feloldani az allergéneket.

        - Aktívszenes elektrosztatikus üvegszálas szűrő:/Midea/ A szűrő aktív szénből és elektrosztatikus üvegszálas szűrőből áll. Az aktívszenes szűrő elnyeli a kellemetlen szagokat és hatástalanítja az ártalmas vegyi gőzöket. A szűrő felületén a pozitív töltés kialakításával az elektrosztatikus üvegszálas szűrő felfogja a kis porszemcséket, füstöt és állati szőrt, ezáltal védelmet nyújt az allergiás megbetegedések ellen.

        - Bio szűrő: /Midea/ egy speciális biológiai enzimből és Eco filterből áll Az Eco szűrő kiszűri a levegőben lévő apró porszemeket és hatástalanítja a baktériumokat, gombákat valamint a mikrobákat. A biológiai enzim egyesül a baktériumokkal és fokozatosan feloldja a baktériumok sejtfalát, ezáltal elpusztítja azokat.

        - Frescho Tech/anionos/ szűrő:/ Midea/A vízesés, patak és erdő, ahol megfelelő mennyiségű anion áll rendelkezésre, megnyugtatja és felfrissíti az  embereket. Az anionok jó hatással vannak az idegrendszerre, a vérkeringésre, javítják a tüdő működését és hatékonyan megelőzhetőek a légzőszervi megbetegedések. A Frescho Tech előnyeit kihasználva a Midea klímaberendezés otthonába hozza az erdei levegőt. Amint a levegő keresztüljut az ionizátor keféjén az ionizáció eredményeként automatikusan anionok keletkeznek/3400V magas statikus tér/. Az anion mennyisége az 1 000000 db/cm3 értéket is elérhetik. Egy-egy elektron nyerésével az  anionok hatástalanítják a vegyi párát és port s pozitív ionok jutnak a levegőbe.

          - Porszűrő: hagyományos szűrő, amely a legkisebb porszemcséket is kiszűri és mosással könnyen tisztítható. Minden klímakészülékben megtalálható, mint előszűrő.

  Zajszint: A zaj az emberek számára kellemetlen  hang, zörej. Az embert érő erős és tartós zaj halláskárosodást, ingerlékenységet, gyomor panaszokat, általános kimerültséget válthat ki. A megengedett zajszintekre szigorú előírások vannak.  A fül érzékelését követő (A) hangnyomásszint szűrő beépítésével a zajszinteket dB(A) értékkel jelölik.

  Vegytisztított rézcső: A klímarendszerekhez vegyileg tisztított rézcsövek használata ajánlott. Ezen csövek használata ajánlott a klímarendszerek kiépítésénél és minden szerelőnek törekedni kell arra, hogy a szerelés idején is minél rövidebb ideig maradjon  nyitva a felhasználni kívánt rézcső. A klímarendszereknél bármilyen rézcsőbe jutó szennyeződés a klímánk élettartalmának csökkenésével járhat. 

  VRV, VRF, Multi V, DVM változó hűtőközeg áramlású rendszerek: A légkondicionálási rendszert egy változtatható teljesítményű kompresszor működteteti és több párologtatót (beltéri egységet) foglal magába. Ez a nagy hatékonyságú légkondicionálás a következő generáció moduláris rendszerének tekinthető, kétségtelen, hogy megváltoztatta a magasépítésű épületek hűtésének arculatát. A különböző alkalmazások széles körét biztosítja irodai, szálloda és iskolai környezetben. Könnyű telepíthetőségének és egyszerű vezérlőrendszerének köszönhetően meg is haladja a légkondicionálás piaci igényeit.

  Különféle beltéri egységeket választhat, azokat szabadon ötvözheti igénye és beltéri egységei szerint, stílusos kivitelük pedig elegáns légkört teremt. Parapet beltéri egységet (Pl.kazettás, vagy légcsatornás típust) telepítve gazdaságosabban használhatja ki a belső teret. Akár egy kültérire 64 beltéri egység is telepíthető. Különféle tereknek és hosszú csöveknek köszönhetően legalkalmasabb hűtési/fűtési rendszert tervezhet meg (akár 1000 m is lehet a Daikin VRV III kültéri egység esetében). Ezáltal a légkondícionálási rendszert szinte bárhová telepítheti.

  © 2024 Szerszámosláda. All Rights Reserved. Kontraszt Web és Videó Studió