A villanyszerelés szerszámai

  A villanyszerelés szerszámai

  Villanyszerelés - szerszámokA pontos munka egyik alapfeltétele a jó szerszám. Különösen igaz ez a villanyszerelésre hisz fokozottan balesetveszélyes üzemről van szó. A profi szerszám legfőbb tulajdonsága hogy teljes mértékben megbízható bármilyen kritikus és szélsőséges feltételek között. A villamosipari szerszámok terén megkülönböztetjük az általános és a szigetelt kéziszerszámokat. Ez utóbbi csoport lehetővé teszi a feszültség alatti munkavégzést, a megengedett felső határérték váltóáram estén 1000, egyenáram esetén 1500 Volt. Mindkét szerszámcsalád esetében létfontosságú a megfelelő fémtest melyeket a legmodernebb lézertechnikával éleznek és edzenek, ennek köszönhető, hogy a szerszám hosszú ideig megőrzi az élét.
  A villanyszerelés egyik kiragadott de mindenképpen lényegi részét képezik a vezeték és kábelszerelési munkálatok melyek során leggyakrabban a következő munkafázisok, szoktak előfordulni: vágás, csupaszolás, krimpelés, csavarhúzás és tesztelés.

  A következőkben bemutatásra kerülő célszerszámokat számtalan gyártó kínálja a hazai piacon, ezek a barkácsolóktól a profikig különböző minőségi és teljesítmény igényeket elégítenek ki. A Rigó utcai Villamossági Diszkont forgalmazza többek között a Tracon Electric, Cimco, Haupa, Weidmüller, Phoenix-Contact, BM termékeit. 

  Vágás

  Villanyszerelés - szerszámokA vágás kis keresztmetszetű vezetékeknél, illetve kábeleknél 35mm2 -ig egykezes vezetékvágó ajánlott, érdemes azonban olyan szerszámot keresni, aminek a kései különböző vastagságú kábelekhez vannak méretezve. Figyeljünk arra, hogy valóban jól használható legyen egy kézzel. Fontos tanács hogy soha ne vágjon acélhuzalt: csak alumínium, és rézdarabolásra alkalmasak ezek az eszközök. A racsnis kábelvágókat 50 mm2 felett ajánlott használni, többféle méretben készülnek, így alkalmasak akár a legvastagabb kábelek vágásához is. Ne hagyjuk figyelmen kívül az él kiképzést és a racsni jellemzőit sem. Ajánlott a szektorszerű vágóéllel ellátott szerszám, mivel ezek nem a teljes keresztmetszetben kezdik a vágást, hanem részvágásokat tudunk vele készíteni, így kevesebb erőt kell kifejteni. A meghajtó mechanikánál kiváló megoldás az excenteres hajtás mert ennek sokkal hosszabb az élettartama, és kisebb kézi erő szükséges a működtetéséhez, mint egy hagyományos fogaskerekes áttételnél. Nagyon fontos a fogazott él szélessége: minél szélesebb, annál kisebb az azt terhelő erő. A mechanikus szerszámok előnye, hogy nem kell olajfolyással, feltöltéssel és alacsony nyomóerővel számolunk.

  A már megfelelően elvágott vezetékeket, kábeleket, a megfelelő kábelvégkialakítás után meg kell csupaszolni, hogy rá tudjuk préselni a megfelelő érvéghüvelyt vagy sarut. A tökéletes blankolás nem károsíthatja a vezetőeret, abból nem vághat le egyetlen elemi szálat sem. Ügyelni kell arra, hogy a megfelelő hosszúságban távolítsuk el a szigetelést a vezetőérről, a jobb szerszámoknál ez a funkció általában beállítható. Nagy mennyiségű csupaszolásnál érdemes olyan szerszámmal dolgozni, melyek önbeálló szerkezettel rendelkeznek, és használat után automatikusan kinyílik a pofa része. Nagy segítség a különböző keresztmetszetű vezetékek gyors blankolásánál, ha a szerkezet nem igényel utánállítást. A nagyobb keresztmetszetű kábelek PVC-szigetelésének eltávolítására speciális csupaszolószerszámot ajánlunk. Ennek előnyei a hagyományos kábelkéssel és bicskával szemben: a 100%-os biztonság, egyaránt használható kör-és hosszanti vágáshoz, így a kábel tetszőleges pontján, akár a középen is eltávolítható a szigetelés. A külső szigetelés vastagságának megfelelő kés mélység könnyedén beállítható.

  Csavarhúzók

  Villanyszerelés - szerszámokA villanyszerelésnél használatos csavarhúzók kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a fejrészek szélessége és vastagsága megfelelő legyen a használandó alkatrész csavarjainak fejéhez és a furatok szélességéhez, mert ha nagyobbakat használunk, könnyen törést okozhatunk. Az ergonómiai kialakítás kényelmes legyen.
  A fejek edzését leginkább lézerrel végzik a nevesebb gyártók, ez a technológia biztosítja azt, hogy megfelelő rugalmasságot és kemény felületet kapjon. A csavarhúzók esetében különösen gyakran előfordul, hogy a munkát feszültség alatt kell végezni. Itt tehát különösen fontos, hogy a munkavédelmi előírásoknak megfelelő 1000 voltra bevizsgált sérülésmentes szigeteléssel rendelkezzenek. 

  Krimpelés

  A krimpelés az a munkafázis, ami sok problémát rejthet magában, ha nincs meg a kellő figyelem. Ilyen esetben előfordul, hogy nem megfelelő méretű érvéghüvelyt rakunk a vezetékre, ami onnan kicsúszva zárlatot okozhat. Kézi erővel történő krimpelésnél nincs garancia arra, hogy a kellő erővel megpréseljük az érhüvelyt, és hasonló problémát okozhat. A kényszerretesszel ellátott szerszámok tökéletes minőségű munkavégzést garantálnak. Hiba esetén a kényszerretesz feloldható. Ezek a szerszámok nagy préserővel dolgoznak, ezzel gáztömör kötést hoznak létre, ami azt jelenti, hogy a vezeték és az érvéghüvely között se levegő, se pára nem lehet, így nagyon sokáig megfelelő oxidációmentes lesz a kontaktus. Némelyik szerszámra jellemző, hogy egy süllyeszték széles keresztmetszet tartományban használható, ez a pofa elfordítható, és ennek köszönhetően az érvéghüvely oldalról vagy elölről is bevezethető. Nagy teljesítményű présszerszámokat használhatjuk akár a legnagyobb keresztmetszetű kábelek saruzásához, elterjedtek hidraulikus, mechanikus formában. A legmegbízhatóbb préselést ezek közül a racsnis kivitellel érhetjük el, mert ez független a fizikai erőnléttől  és az olajnyomástól. Fontos tanács hogy bármilyen prést használunk is, a szabványnak megfelelő bélyegkínálattal kell, hogy rendelkezzen.

  Szerszámok vásárlása

  Szerszámok vásárlásánál lényeges szempont de talán nem a leglényegesebb az ár. Megoszlanak a vélemények, hogy milyen minőségű szerszámra van szüksége egy villanyszerelőnek és bármely szakembernek vagy akár a barkácsolóknak és az a termék milyen áron szerezhető be.
  Azt viszont mindannyian tudjuk, hogy sokszor az olcsó a drága. Tehát, ha nem engedhetjük meg magunknak a legjobb minőséget, akkor ragaszkodjunk egy erős középminőséghez, mert annál bosszantóbb dolog nem igen létezik, mint amikor munka közben hagy bennünket cserben a szerszám.

  © 2024 Szerszámosláda. All Rights Reserved. Kontraszt Web és Videó Studió