Villanyszerelés

  Villanyszerelés

  A villanyszerelés veszélyeiA szereléstechnika fogalomkörébe sorolható a villanyszerelés is, így hát a szerszámosládában is időről időre helyet kap a téma. Bemutatjuk a legújabb eszközöket, alapanyagokat, technológiákat. Ötleteket adunk, ahhoz, hogy mit hogyan célszerű megoldani, megjavítani, felújítani, házilag vagy szakember segítségével. Nyomatékosan felhívjuk figyelmüket, hogy veszélyes üzemről van szó, az elektromossággal legyenek rendkívül körültekintőek és még véletlenül se próbálkozzanak olyasmivel, amihez nem értenek, ebben az esetbe forduljanak szakemberhez. Izzó cseréhez persze kevesen hívnak villanyszerelőt, de ekkor se feledjék lekapcsolni a biztosítót. A villanykapcsoló lekattintása ugyanis nem nyújt elegendő biztonságot. Velem már előfordult hogy csillár szerelése közben megrázott az áram ugyanis a kapcsoló szabálytalan szerelése miatt csak a nullát szakította meg tehát a lámpatest lekapcsolt állapotban is áram alatt volt. A legbiztosabb, ha tartanak otthon egy néhány száz forintért beszerezhető fázisceruzát és szerelés előtt meggyőződnek róla, hogy a vezeték vagy berendezés nincs áram alatt.
  Első alkalommal ahhoz szeretnénk tanácsot adni, hogy milyen módon győződhetnek meg lakásuk, otthonuk régi villamos hálózatának állapotáról, biztonságáról és mit tehetnek a korszerűsítés és karbantartás érdekében, ha nem akarják a teljes hálózatot felújítani. A későbbiek során majd ehhez is igyekszünk használható ötletekkel szolgálni.
  Az elmúlt néhány évtized szocialista építőipara a korábban bevált réz helyett alumíniumvezetékeket kezdett alkalmazni. Különösen jellemző ez a házgyári lakásokra, ahol szinte kizárólag ezt a kevéssé alkalmas anyagot használták. Az alumínium kábel a rézzel szemben rendelkezik néhány rossz tulajdonsággal.
  Napjainkban, amikor a hálózat terhelése a megszaporodott elektromos berendezések miatt többszörösére nőtt sajnos előfordulhat, hogy a vezetékek, különösen a meglazult kötéseknél felhevülnek, és ezzel tüzet okozhatnak.
  A meghibásodott, és elhasználódott konnektorokat le kell cserélni!A lakótelepi lakásoknál tovább rontja a helyzetet, hogy a konnektorok láncszerűen sorba vannak fűzve, ezáltal mire az áram az adott dugaszoló aljzathoz ér számtalan kötésen folyik át. Ha bármelyik kötés meglazult vagy eloxidálódott nagyobb terhelés esetén túlhevülhet, ami megolvaszthatja a kábel szigetelését, de akár a konnektort is. Érdemes tehát időközönként ellenőrizni a dugaljak kötéseit, nincsenek-e égési nyomok, ha túl lazák csavarhúzóval utána húzni, de nem meg tépni hisz az alumínium vezeték könnyen elnyíródik. Csak óvatosan bánjak a kábelekkel hisz az alumínium törékeny, és ha a bebetonozott vezeték a fal síkjában eltörik, nemigen van javítási lehetőség. Érdemes ellenőrizni a dugaljak ún. szorító pofáit(?), amelyek a készülékek dugvilláit fogadják magukba, és amelyek a kontaktust biztosítják. Ha ezek szorító rugói elöregedtek, meglazultak a megfelelő kontaktus hiányában szintén túlmelegedést okozhatnak, sőt minta a műsor szerkesztőjével megtörtént a konnektor és a kábel szigetelése csúnyán megolvadhat, esetünkben a mosógép centrifugája időnként nem indult el. A javíthatatlannak tűnő hibajelenség csak a konnektor cseréje után szűnt meg.

  Sok lakásban található még földeletlen dugalj, ami érintésvédelmi szempontból tiltott, sőt mi több életveszélyes is, főleg ha kettős szigetelésnélküli berendezést, pl. vasalót, merülő forralót működtetnek róla. Az ilyen készülékek meghibásodása, zárlatossá válása esetén földelés híján halálos áramütést okozhat.
  Az ilyen konnektorok földelése házilag nem pótolható, az egyetlen megoldás, ha csak kettős szigetelésű készülékeket használnak róla. A készülékeken ezt kettős négyzettel jelölik. Erősen javallott a régi földeletlen hosszabbítók és T elosztók háztartásból való mielőbbi eltávolítása is.
  Legalább tízévente érdemes kicserélni az ún. faliszerelvényeket, biztosító dobozt, a kapcsolókat és a konnektorokat. Ennek azon túlmenően, hogy a szerelvények idővel elöregszenek, és balesetveszélyessé válhatnak, esztétikai jentősége is van hisz a divat változásával egyre szebb, a kor ízlésének megfelelő kapcsolók és konnektorok kerülnek az üzletekbe. Gondolnák, hogy két-három kapcsoló cseréje mennyire feldobja a lakást?
  Persze az évek során a technológiai is fejlődött.

  © 2024 Szerszámosláda. All Rights Reserved. Kontraszt Web és Videó Studió