Csapágyak, csapágyházak, tartozékok

  Csapágyak, -házak, -tartozékok

  SKF

  TIMKEN
  INA
  A választékot kiegészítő, olcsó csapágyak
  Szimeringek, V-gyűrűk, Filc tömítések, Labirint tömítések
  Seeger gyűrűk

  SKF

  Axiális beálló görgőscsapágyak

  Robusztus, önbeálló csapágyak, amelyek érzéketlenek a szögeltérésre. Nagy axiális terhelést képesek elviselni. Radiális erő felvételére is alkalmasak az azzal egy időben ható axiális terhelés 55%-ának mértékéig. Nehéz üzemi körülmények között is nagy a megbízhatóságuk, hosszú az élettartamuk. A csapágy szétvehető, így egyszerűen lehet beszerelni.

  Axiális golyóscsapágyak

  Tisztán axiális terhelés felvételére használhatók. Egy- és kétirányú kivitel is létezik. Ezek beálló fészektárcsával kiegészítve szöghiba felvételére is alkalmasak. A szétvehető csapágyak egyszerűsítik a szerelést.

  Axiális hengergörgős csapágyak

  Nagy, egy irányba ható axiális terhelés felvételére alkalmasak. Merevek és érzéketlenek az ütésszerű terhelésre. Különösen kompakt kialakítás érhető el, ha a csatlakozó alkatrész futópályaként szolgálhat.

  Axiális tűgörgős csapágyak

  Egy irányba ható, nagymértékű axiális terhelés felvételére alkalmasak. A kis szerkezeti magasság igen kompakt csapágyazást tesz lehetővé. Amennyiben a csatlakozó alkatrészekben ki lehet alakítani a futópályát, kis helyigényű csapágyazást nyerünk.

  Beálló golyóscsapágyak

  Érzéketlenek a tengely szögeltérésére. Tömített és élettartamra kent kivitelben is kaphatók, amely karbantartásmentes üzemelést tesz lehetővé. A szorítóhüvelyre szerelt csapágyak az SKF álló csapágyházaival együtt gazdaságos csapágyazást biztosítanak.

  Beálló görgőscsapágyak

  Robusztus, önbeálló csapágyak, amelyek érzéketlenek a szöghibával szemben. Nagy megbízhatóságot és hosszú élettartamot kínálnak még különösen nehéz üzemi körülmények között is. Szorító- vagy lehúzóhüvelyre szerelve az SKF csapágyházaival együtt gazdaságos csapágyazást tesznek lehetővé. A karbantartásmentes üzemelés érdekében tömített kivitelben is gyártják.

  CARB - toroidgörgős csapágy

  A legnagyobb újításnak tekinthetjük a csapágy-technológiában azóta, hogy 1939-ben az SKF piacra dobta az axiális önbeálló csapágyat.

  Ez az új csapágy a növekvő igényeknek megfelelően alacsony súrlódással, nagy teherbíró képességgel rendelkezik, annak ellenére, hogy felépítése nem robosztus. A szférikus görgős csapágyhoz hasonlóan a CARB is kiegyenlíti a szöghibát, nagy mértékben terhelhető és a hengergörgős csapágyhoz hasonlóan alkalmas tengelyirányú eltérések korrigálására. Mint a tűgörgős csapágy esetében, itt is megvan a lehetőség a kompakt változat elkészítésére.

  A CARB egyedi megoldást kínál a tengely szöghibájának és axiális elmozdulásának felvételére. Ez az oka annak, hogy a CARB fejlesztése során a szárító henger előoldali csapágyazása került a figyelem középpontjába.

  Számos papírüzemben végzett teszt azt mutatja, hogy fix csapágyházba ágyazott CARB az ideális megoldás. Kis szerkezeti magasságú csapágyazás tervezése során a CARB olyan beépítési lehetőséget nyújt, amellyel megvalósítható mind a külső, mind a belső gyűrű szoros illesztése. Ezen tulajdonságai miatt az alkotók a papíriparon túl egyéb beépítési esetekre is számítanak.

  CONCENTRA

  A csapágyház-egység közel 360o-os szorítású, integrált rögzítő rendszerével gyors és biztonságos szerelést tesz lehetővé. A csapágyház, összes tartozékával szerelésre készen kapható. A munka oroszlánrészét elvégezte a gyártó cég. A többi gyerekjáték.

  A CONCENTRA csapágyház-egység a felhasználókkal folytatott termékeny megbeszélések eredményeként született meg. A vevők megfogalmazták, hogy mit várnak a jövő csapágyától: megbízhatóságot és egyszerű szerelést. A SKF szakemberei tudják, hogy a csapágy üzemi élettartamát az üzembe helyezési körülmények jelentősen befolyásolják. A legkisebb szerelési hiba, vagy a legapróbb szennyeződés nagyon komoly következményeket okozhat. Ezért tehát igen jelentős innovációra van szükség ahhoz, hogy megfeleljünk a felhasználók egyszerű szerelésre vonatkozó elvárásának, anélkül, hogy megalkuvásra kényszerülnénk a csapágyat illetően. Ha tömített és kenőzsírral előre feltöltött csapágyat építünk be egy merev csapágyházba, az emberi hibaforrások jó részét kizárhatjuk. Az igazi innováció azonban a csapágy és a tengely közötti egyedülálló rögzítési mód: az SKF ConCentra, egy beépített mechanikus rögzítő-elem, amely majdnem 360o-os íven fejti ki a szorító erőt a tengely kerülete mentén. Minden alkalommal a megfelelő szorítóerőt, minden esetben a megfelelő csapágyhézag biztosítása mellett. A rögzítés a belső kulcsnyílású csavarok meghúzásával történik: a csapágy-egységhez mellékelt kulcs nyomatékmérővel van ellátva, és azonnal jelzi, amikor a nyomaték és a belső hézag az SKF által ajánlott értéket elérte.

  Egyszerű és gyors szerelés
  A fent leírt módon a szerelés valóban egyszerű, megbízható és gyors: a ConCentra a piacon ma található legegyszerűbb megoldással a legmegbízhatóbb kötést biztosítja a csapágy és a tengely között.

  A hagyományos szerelési módnál a csavarok egyenlőtlen tehereloszláshoz vezetnek és megsérthetik a tengelyt, ami a csapágy kiszerelését teheti nehézkessé. A tengely- és a csapágyközép nem esik egybe, a kiegyensúlyozatlanság és rezgések előfordulásának kockázata megnő.

  A központos rögzítésnek köszönhetően a fenti gondok nem jelentkeznek a ConCentra elv szerinti rögzítés esetén. És nincs szükség köszörült, polírozott tengelyre- a ConCentra ISO h9-es tűrésekkel kiválóan "megbirkózik".

  Jobb működési képesség
  A statisztikák szerint a csapágyak leggyakrabban a szennyeződések és a nem megfelelő szerelés következtében mennek idő előtt tönkre. A ConCentra ezt a két hibaforrást kizárja. A gyárban történő szerelés és a koncentrikus rögzítés biztosítja a zavarmentes üzemeléshez a lehető legjobb feltételeket. Az excentrikus szerelés kizárása eredménye az is, hogy illesztéssel kapcsolatos okok miatt nem jöhet létre korrózió.

  Kevesebb karbantartás és széles választék
  Az illesztési rozsda és a rezgések létrejöttének kockázata csökken a ConCentra alkalmazása mellett. Ez a működési időtartam növekedését, egyben a karbantartási erőforrások igénybevételének csökkenését eredményezi. Gyakran előfordul, hogy a ConCentra csapágy-egységet beszerelése után emberi kéz többször nem érinti meg. Ha mégis szerelésre kerül a sor: nincs a piacon ma egyszerűbben és gyorsabban leszerelhető csapágyegység. A ConCentra megbízható és költségkímélő megoldás számos alkalmazási területen, beleértve a légtechnikai és az anyagmozgató berendezéseket, valamint a mezőgazdasági gépeket. A ConCenta-egységek széles csapágyház választékban, golyós, vagy beálló görgős csapággyal szerelve, metrikus és hüvelyk-méretben is kaphatók.

  Érzékelővel ellátott csapágyak

  Az érzékelővel ellátott csapágy egyesíti a csapágyat egy inkrementális érzékelővel. Az SKF által a 80-as évek végén kifejlesztett egység lehetővé teszi a helyzet-, a sebesség-, a gyorsulás- és a forgásirány érzékelését egy kompakt, karbantartásmentes és egyszerűen szerelhető alkatrésszel.

  A jól bevált mély hornyú golyóscsapágy alkotja az érzékelővel ellátott csapágy alapját, amelynek belső gyűrűje egy impulzus gyűrűt tartalmaz, a külső pedig egy érzékelőgyűrűt. Az egység a Hall effektus elve alapján működik, amelynél a mágneses mező változata megváltoztatja a vezetőben folyó áramot. Ez feszültségkülönbséget hoz létre.

  A csapágy árnyékolása is fontos szempontot jelentett, hogy megakadályozzák a külső mágneses mező által okozott zavarokat. A kivezető kábel kiválasztásakor még ezt a szempontot is szem előtt tartották.

  Ferdehatásvonalú golyóscsapágyak

  A kombinált terhelésre tervezett csapágyak merev csapágyazást biztosítanak. A tömített kivitelben is gyártott kétsorú csapágyak egyszerűsítik a csapágyazásokat, mert a tengelyt mindkét irányban meg tudják támasztani. A négypont-érintkezésű csapágyak helytakarékos megoldást kínálnak ott, ahol az axiális erő mindkét irányban hat.

  Hengergörgős csapágyak

  Nagy fordulaton nagy radiális terhelést képesek elviselni. Az egysorú EC kivitelű csapágyak optimált belső geometriájuk révén megnövekedett radiális és axiális terhelhetőséggel bírnak, érzéketlenebbek a szöghibával szemben és kedvezőbbek a kenési viszonyaik. A telegörgős csapágyakban a lehető legtöbb görgő található és nincs benne kosárszerkezet. Ezeket különösen nagy terhelésre és közepes sebességre tervezték.

  ICOS - olajtömítéssel ellátott csapágyak

  Az olajkenés a legtöbb alkalmazásnál szükségessé teszi, hogy a felhasználó különálló olajtömítést használjon. A piaci trend azonban a méret, súly és költségcsökkentés. Az SKF által kifejlesztett ICOSTM segít megtalálni a kompromisszumok nélküli előnyös megoldásokat.

  Miért? Még a szokványos, "tömegtermeléssel előállított műszaki gyártmányok" kategóriába sorolt szabványos termékek is különleges kihívást jelenthetnek a fejlesztők számára. Mégpedig azért, mert a termék és a gyártó cég versenyképességét a termékhez kötődő olyan fogalmak befolyásolják, mint a súly, az alkatrészek készletértéke, a teljesítő képesség és költségmegtakarítás.

  Olajtömítések a nagysorozatban gyártott hajtóművekben
  A nagysorozatban gyártott hajtóművek esetén a kompakt kivitel, környezet-tiszta és megbízható üzemelés alapvető követelmény. Az olajfolyás nem megengedett - az olajtömítés mérete pedig nem tesz lehetővé további méretcsökkentést.

  Ha meg akarunk szabadulni ezektől a korlátoktól, legigényesebb vevőinkkel át kell gondolnunk az egész alkalmazást. A csapágyakat alapelemnek tekintjük: joggal, de ezek az életbevágóan fontos precíziós elemek szükség esetén - igen gyakran -"testre szabhatók". Mi több: még ha sokan nem is tudják, az SKF egyike a legnagyobb globális olajtömítés-gyártóknak. ICOS a logikus válasz a fenti kérdésekre és feltételekre.

  Az ICOS (Integrated Compact Oil Sealed egység) segíti a tervezőt a lehető legkisebb méretek, alkatrész-szám és összköltség elérésében.

  Az alábbi területeken érhető el költségcsökkentés:

  • logisztika
  • anyagmozgatás
  • szerelési műveletek
  • gépi megmunkálás

  A fejlesztési tervek ismeretében választható meg a tömítési rendszer is.

  Az ICOS számára nem szükséges különleges tömítő felületet kialakítani, vagy a tengelyt hőkezelni. Mindkét kivitel előre zsírozva szállítható, a belső oldalon kiegészítő RS tömítő-tárcsával és ez tovább növeli a védelem biztonságát az olajszivárgás és a környezeti szennyeződések ellen. Az ICOSTM egység adott esetben a felhasználó különleges igénye szerint módosítható, vagy egy standard csapágyhoz rendelhető pld. a meglévő csapágyház megtartása és az újratervezési munkák csökkentése érdekében.

  Az eredetileg nagy sorozatban előállított hajtóművek gyártói igényeihez kifejlesztett ICOS-t jelenleg számos más alkalmazásnál tesztelik.

  INSOCOAT - áramátfolyás ellen szigetelt csapágyak

  Még az aránylag rövid ideig tartó áramátfolyás is okozhat maradandó károsodást a futópályán és a csapágygyűrűn. Ez a probléma indította el az SKF új termékének, az INSOCOAT(TM) csapágynak a kifejlesztését. Az INSOCOAT(TM) csapágy külső gyűrűin 1 000 Volt értékig egy elektromos szigetelőréteg véd a nem kívánt kisülések ellen. Ezt a kb. 0,05 milliméter vastag alumínium-oxid szigetelőréteget plazmaszórásos módszerrel viszik fel. Ez az eljárás biztosítja a nagy kötési erősséget és hőmérsékleti érzéketlenséget.

  A szigetelés megnöveli az élettartamot és ezáltal közvetve fokozza a villamos gépek megbízhatóságát. A felhasználó számára ez kisebb karbantartási költséget, jobb minőséget és értéket jelent. Az INSOCOAT(TM) csapágyak egyszerűsítik az egész konstrukciót, mivel nincs szükség további szigetelőanyagra vagy alkatrészre. Így csökken a felhasznált alkatrészek száma és az előállítási költség is. A csapágyat könnyű be- és kiszerelni. Elvileg bármely csapágytípus szigetelhető a csapágy paramétereinek megőrzése mellett.

  Az INSOCOAT(TM) csapágyat elsősorban 3 fázisú villamos gépekhez tervezték, úgymint vasúti járművek vontatómotorjaihoz, generátorokhoz és villamos motorokhoz.

  Kúpgörgős csapágyak

  Nagy radiális és axiális terhelés felvételére képesek. A keresztmetszetükhöz képest nagy terhelhetőségük biztosítja a gazdaságos csapágyazást. A TQ-sorozatú csapágyak kevéssé érzékenyek a szögeltérésre és hosszú élettartamot, nagy megbízhatóságot és alacsony üzemi hőmérsékletet biztosítanak. A CL7C kivitelnek nagy a futáspontossága és alacsony a súrlódási nyomatéka.

  Lengőcsapágyak

  Az SKF évtizedek óta szállít lengőcsapágyakat a világ nehézipari berendezéseket gyártó vállalatainak. A lengőcsapágyak, ezek a fogazattal vagy anélkül készülő nagyméretű csapágyak a legtöbb esetben nem végeznek folyamatos és teljes körülfordulást, bizonyos szögben mozdulnak el csupán. Hogy ez a lengőmozgás milyen mértékű, az az alkalmazás milyenségétől függ.

  Földmunkagépek, például exkavátorok csapágyaiként éppúgy megállják a helyüket, mint a védelmi ipar számos területén; torony- vagy kikötői darukban ugyanúgy megtaláljuk ezeket az óriás csapágyakat mint a víztisztító vagy a színháztechnikai berendezésekben.

  Az SKF most egy új, könnyű sorozatú csapágycsaláddal jelent meg a piacon. A négy pont érintkezésű golyóscsapágyak 500-tól 1.200 mm-ig terjedő átmérőtartományban készülnek. A szennyeződések ellen hatékony tömítések védik a futópályát és a kenőanyaggal feltöltött csapágyak szükség szerinti utánkenésére szabványos zsírzógombok szolgálnak.

  Az új, "L"- keresztmetszetű csapágy tipikus felhasználási területei például:

  • Forgóasztalok
  • Többállomásos szerelőasztalok
  • Fordító asztalok görgősorokhoz
  • Csomagológépek
  • Tekercselőgépek
  • Kosaras emelő-berendezések
  • Forgózsámolyok vasúti alkalmazásoknál

  Végül, ami ezeknek a csapágyaknak az egyik legfontosabb jellemzője: gyárunkban állandó raktárkészlet áll rendelkezésre az igények gyors kielégítése céljából.

  Könnyű sorozatú lengőcsapágyak:

  • Fogazat nélküli
  • Belső fogazattal
  • Külső fogazattal

  Lineáris termékek

  A Linear Motion Divízió a precíziós mozgást végző elemek és rendszerek széles választékát kínálja. Szolgáltatásai közé tartozik a különböző termékeket bemutató szakirodalom, szoftver, valamint a magasan képzett mérnökök szaktanácsadása a lineáris mozgatás területén. A teljes termékválaszték minden SKF iroda eladásszervezetén keresztül rendelkezésre áll.

   Termékskálája
  • Vezető és pozícionáló rendszerek
  • Golyós- és görgősorsók
  • Lineáris aktuátorok

  Vezető és pozícionáló rendszerek
  Lineáris vezető rendszerek
  A Lineáris Divízió az alábbi négy különböző megoldást kínálja Önnek a tervezések és megoldások optimalizálására:
  1. A lineáris golyóscsapágyakat, az ISO által szabványosított teljes választékban;
  2. A Speedi-Roll vezetéket, könnyen szerelhető, korlátlan elmozdulási hosszal és nagy lineáris sebességgel;
  3. A profilvezetékeket, korlátlan lökethosszal, megnövelt terhelhetőséggel és merevséggel;
  4. A köszörült precíziós vezetékeket, korlátozott lökethosszal és nagy vezetési pontossággal.

  Pozícionáló rendszerek
  A pozícionáló rendszerek széles választékát kínáljuk, amellyel a felhasználó igényei maximálisan kielégíthetők.

  Golyós- és görgősorsók
  Golyósorsók
  A felhasználási igényeket 4 különböző kivitellel elégítjük ki: a miniatűr "SH" orsókkal, az általános ipari felhasználásra kialakított univerzális "SX" orsókkal, a nagy pontosságú "SN" orsókkal, az optimális merevségre előfeszített "PN" és "TN" orsókkal valamint a nagy lineáris sebesség elérésére kialakított "SL" orsókkal.

  Görgősorsók
  Két különböző kialakítású görgősorsó létezik azokra az alkalmazási esetekre, amikor a golyósorsó bizonyos műszaki korlátok miatt nem alkalmazható. A terhelésátadás az anyáról az orsóra több menetes görgőn keresztül történik. Szemben a hasonló méretű golyósorsóval, a több érintkezési pont eredményezi a nagyobb teherviselőképességet és a hosszabb élettartamot.
  "SR" bolygó görgősorsók
  A bolygó mozgást végző görgők igen nagy lineáris sebességet, gyorsulást, nagy megbízhatóságot valamint a környezeti szennyeződésekkel szembeni ellenállást biztosítják.
  "SV" recirkuláló görgősorsók
  A nagyon finom (1 mm) menetemelkedés nagy pozícionáló és ismétlési pontosságot, valamint különleges merevséget biztosít.

  Lineáris aktuátorok
  Általános ipari alkalmazások
  A lineáris aktuátorok az ipar szinte bármely területén felhasználhatók mechanikai rendszerek automatizálásában a szabályozható sebesség és a távvezérlő egységek segítségével.

  Az SKF aktuátorok karbantartásmentes, egyszerűen szerelhető, alacsony energia-felhasználó szerkezetek. A különböző típusok akár 7000 N dinamikus teherbírással és a felhasználó kívánságának megfelelő lökethosszal is rendelkezésre állnak. Az SKF különböző kivitelű váltó- vagy egyenáramú motorokat, valamint vezérlőegységeket is kínál.

  Aktuátorok betegmozgató és rehabilitációs eszközök
  Léteznek olyan felhasználási területek, középpontban az emberrel, ahol az SKF különös figyelmet szentel a fejlesztésre, mint pl. az ergonómia, a mobilitás, a kényelem és a biztonság. Ezeket a termékeket általában betegszállító liftekben, kórházi ágyakban, ergonómiai munkaasztalokon, stb. alkalmazzák.

  Mélyhornyú csapágyak

  Robusztusak, sokoldalúak és zajtalanul működnek. Egyszerűen szerelhetők és nagy fordulatszámon üzemelhetnek. Az egysorú csapágyak tömített kivitelben is léteznek; egész élettartamukra elegendő kenőanyag-mennyiséggel feltöltöttek és így karbantartásmentesek. A töltőnyílással ellátott egysorú csapágyak és a kétsorú csapágyak nagy terhelést képesek elviselni.

  Siklócsapágyak

  A mai siklócsapágy piac leginkább a dzsungelhez hasonlítható. Vevőink életének könnyítése érdekében az SKF egy olyan perselyválasztékot dolgozott ki mindössze nyolc anyag felhasználásával, amely gyakorlatilag minden piaci igényt kielégít. A perselyek alapválasztéka kb. 700 különféle változatból áll, amelyek mindegyike megtalálható a belgiumi központi raktárban. A világ legnagyobb siklócsapágy választékának köszönhetően a viszonteladók és a végfelhasználók számára lehetőséget adunk, hogy egyetlen forrásból elégítsék ki igényeiket, dolgozzanak az ipar bármely területén. Siklócsapágy választékunk az alábbi termékekből áll:

  • SKF tömör bronz
   Az örökfutó
   A hagyományos és robusztus siklócsapágy anyag.
  • SKF szinterbronz
   A sprinter
   Az olajimpregnálás nagyon nagy csúszási sebességet tesz lehetővé.
  • SKF hajlított bronz
   A terepfutó
   Kitűnően működik szennyezett környezetben a kenőtasakoknak köszönhetően.
  • SKF PTFE Composite
   A hosszútávfutó
   Hosszú, karbantartásmentes üzemi élettartam a kis súrlódásnak köszönhetően.
  • SKF POM Composite
   A hegyifutó
   Optimális kombinációja a kis karbantartási igénynek és a kemény üzemi körülményeknek.
  • SKF rozsdamentes siklócsapágy
   A tízpróbázó
   A rozsdamentes, karbantartásmentes, hosszú élettartamú siklócsapágy
  • SKF PTFE Polyamide
   A könnyűatléta
   A gazdaságos karbantartásmentes siklócsapágy
  • SKF teflonszálas siklócsapágy
   A nehézatléta
   A karbantartásmentes siklócsapágy, extrém üzemi körülményekhez.

  SNL csapágyház

  Néhányan, akik csapágyházakat használnak, zajról, rezgésről, túlmelegedésről és a csapágyak korai meghibásodásáról panaszkodnak. Gyakran a csapágyra panaszkodnak. De nagy az esélye annak, hogy ezt a csapágyház okozza.

  Egy hagyományos csapágyháznál a furatátmérő pontossága és alakhelyessége sokkal kisebb mint magánál a csapágynál. Ez azt jelenti, hogy ha a szerelés során meghúzzuk a fedél csavarjait, a csapágy deformálódik. Sok esetben ez káros feszültséget hoz létre. A csapágy erre zajjal, rezgéssel és túlhevüléssel reagál. A legrosszabb esetben beáll.

  Az SKF-nél igen széles körben alkalmazott módszer, hogy vevőinktől következetesen begyűjtünk minden információt és ezeket olyan termékek előállítására fordítjuk, amelyek teljes mértékben kielégítik igényeiket.

  Az új sorozatú SNL csapágyházak e módszerrel tervezett termékek legújabb példái. Az egyes elemek újfajta összeállítása egy könnyen szerelhető, megbízható és nem utolsósorban gazdaságos megoldást eredményezett.

  Elérkezett az idő, hogy új dimenziókat adjunk az SNL csapágyházaknak, felváltva a korábbi SD, SDJ és SN 30-as sorozatokat, megőrizve a jelenlegi választék összes előnyét, de létrehozva a nagyobb méretek teljesen új szériáját. Az új dimenzió azonban nem csupán a méretekről szól; a kifejlesztett SNL termékválaszték az eddigihez képest számos előnyt nyújt és jobb tulajdonságokkal rendelkezik a könnyebb szerelhetőség és a hosszabb élettartam tekintetében.

  Az új csapágyház tervezéséhez némi segítséget vettünk igénybe. A minőségi funkciók beépítésének, angol elnevezéssel a Quality Function Deploymentnek (QFD) a módszerét, amely által összhangba hozzuk vevőink óhaját és kívánságát fejlesztési részlegünk tervezési lehetőségeivel. Az eredmény az Önök igényeit kielégítő, optimális termék.

  Új - dimenziók

  ...A könnyű szerelhetőségben

  Új dimenziókat adunk SNL csapágyházainknak. És nem csupán a méretek tekintetében. A csapágyházaknál igen fontos kérdés a csapágy be- és kiszerelhetősége. Ezért a könnyebb szerelhetőség érdekében nagyobb és erősebb csavarokkal láttuk el a házat; a helyes illesztés érdekében azonosító jelöléseket helyeztünk el a fedélen és az aljzaton, továbbá a kenőolajszint bejelölésével a helyes kenést kívánjuk biztosítani. A központosító jelölés megkönnyíti a csapágy helyes beállítását.

  ...A csapágy élettartamban

  Új dimenziókat adunk SNL csapágyházainknak. És nem csupán a méretek tekintetében. A ház a csapágytűrésnek megfelelően van megmunkálva. Ennek eredményeként a csapágyház olyan merevségű, hogy a támasztófelülethez való rögzítéskor nem deformálódik el. Így kevesebb hő termelődik, ami a kopás csökkentése szempontjából abszolút létfontosságú. A maradék képződő hőt pedig jól elvezeti a ház nagy érintkező felülete.

  A kenőanyag szint bejelölése a túltöltés megakadályozására szolgál, a fúrt menetes lyukak pedig alkalmasak bármilyen típusú zsírzófejnek a házba való illesztésére. Az olajkenéshez kifejlesztett speciális tömítések nagyobb biztonságot nyújtanak. Az SNL ház alkalmas az SKF SYSTEM 24-es kenési rendszerének fogadására is.

  ....A 230, 231, 140 sorozatú beálló görgőscsapágyak és a C 30 és C 31-es toroid görgőscsapágyak házainak alkalmazásában

  Az SNL csapágyházak új dimenziókat kapnak. A jelenlegi választék összes előnyét megtartva egy teljesen új, nagyméretű sorozat jött létre. Az új és szélesebb választék a legtöbb SKF csapágyhoz alkalmazható. A házak mérete 150 mm átmérőtől egészen a 450 mm-es nagy méretig terjed. Sőt tudunk adni csapágyházat a beálló görgős- és a CARB toroid görgőscsapágyakhoz. A lefedett csapágytípusok a 230, 231, 240-es és a C 30, valamint C 31-es sorozatok.

  Az új gyártási technológiának köszönhetően gömbgrafitos öntöttvas csapágyházak készülnek, amelyek 1,8-szor erősebbek, mint a hagyományos öntöttvas házak és tökéletesen megfelelnek a legigényesebb alkalmazásokhoz is.

  Szerszámgép főorsó egységek

  A szerszámgéporsó-egységek komplett, szerelésre kész egységek, amelyek magukban foglalják a megbízható csapágyakat. A választékban szerepelnek olyan egységek, amelyek belső hajtással és nagyfrekvenciájú váltakozó áramú motorral működnek. Az integrált csapágyegységek kompaktak és szerelésre készek. A tokozott egységeket olyan alkalmazásokhoz gyártjuk, amelyek nagy futáspontosságot, merevséget és alacsony rezgésszintet igényelnek, mint például a CD meghajtók, lézernyomtatók, szkennerek és audiovizuális berendezések.

  Szilárd olajjal ellátott csapágyak

  A gördülőcsapágyak megfelelő kenőanyaggal való kenésének három lehetősége van. A két hagyományos módszer: az olajkenés és a zsírkenés.
  A harmadik módszer a szilárd olaj használata, amelynél az olajat egy beágyazó anyag tartalmazza.

  • Az olajat a megfelelő helyen tartja
  • Több olajat juttat a csapágyba
  • Feleslegessé teszi a karbantartást
  • A tömítések egyszerűek lehetnek
  • A csapágy elrendezések áttekinthetők
  • Vegyi anyagokkal szemben ellenálló
  • Nagy gyorsulásokat bír ki

  Mi a szilárd olaj?
  A szilárd olaj olyan szilárd kenőanyag, amely a csapágy belsejét a kosár és a gördülőtestek körül teljesen kitölti és együtt forog a kosárral. Az anyaga egy szilárd, de porózus műanyag, mikropórusok millióival, amelyek a kenőolajat tartalmazzák. A pórusok olyan kicsik, hogy az olajat az anyagban a felületi feszültség tartja benn. Az olaj az anyag mintegy 80%-át teszi ki.
  Az anyag fröccsöntéssel kerül be a csapágyba. A gördülőtestek és a futópályák körüli keskeny rést olaj tölti ki, amely a csapágyalkatrészek szabad forgását jó kenéssel teszi lehetővé.

  Alkalmazások:

  • Papírgyártás
  • Berendezés téli üzemi körülményekre (pl. síliftek)
  • Pneumatikusan működtetett tengelykapcsoló
  • Álló- és futódaruk
  • Keverők
  • Elektronikai ipar chipjeinek gyártásánál
  • Élelmiszeripar

  Tűgörgős csapágyak

  Kis szerkezeti magasságuk különösen alkalmassá teszi őket olyan felhasználásra, ahol a radiális irányban rendelkezésre álló hely korlátozott. Nagy radiális terhelést képesek elviselni. A különböző kivitelek széles választéka, beleértve a radiális és axiális terhelésekre alkalmas kombinált csapágyakat, egyszerű, kompakt és gazdaságos csapágyazások kialakítását teszik lehetővé.

  Robusztus, önbeálló csapágyak, amelyek érzéketlenek a szöghibával szemben. Nagy megbízhatóságot és hosszú élettartamot kínálnak még különösen nehéz üzemi körülmények között is. Szorító- vagy lehúzó hüvelyre szerelve az SKF csapágyházaival együtt gazdaságos csapágyazást tesznek lehetővé. A karbantartásmentes üzemelés érdekében tömített kivitelben is gyártják.

  Vékonygyűrűs csapágyak

  Vékonygyűrűs csapágy: Kompaktak, merevek és helykímélők. Radiális és axiális erő felvételére egyaránt alkalmasak. Az ISO-nak megfelelő, és a fix keresztmetszetű kivitelek tág lehetőséget biztosítanak a könnyű, kis súrlódású csapágyazások kialakításához. A karbantartásmentes üzemelés érdekében tömített kivitelt is gyártanak.

  Vezető-, támasztógörgők és csapos támasztógörgők

  A vezetőgörgők, amelyek vastag falú, külső gyűrűs gördülőcsapágyak, nagy, lökésszerű terhelést is képesek felvenni. Beszerelésre kész egységek és mindenfajta vezetőpályához, szállítóberendezéshez stb. használhatók. A típusok széles választéka következtében a vezetőgörgők a legkülönbözőbb üzemi és terhelési körülmények közötti működésre alkalmasak. A vezetőgörgők domború és hengeres palástfelülettel kaphatók. A domború palástú vezetőgörgőket ott alkalmazzák, ahol egytengelyűségi eltérések várhatók, vagy az élfeszültségek keletkezését kell elkerülni.

  Teherbíró képesség
  Azokkal a gördülőcsapágyakkal ellentétben, amelyek külső gyűrűje a ház furatában teljes palástja mentén alátámasztott a vezetőgörgő külső gyűrűjének csak egy kis felületén érintkezik az ellendarabbal, azaz a sínnel vagy a vezetőgörbe-pályával. A tényleges érintkezési felület a futófelület kiképzésétől (domború vagy hengeres) és a terheléstől függ. A külső gyűrűnek ilyen körülmények között létrejövő deformációja megváltoztatja a terhelés elosztását a görgőben, és így az hatással van a teherbíró képességre. A külső gyűrű deformációjára és szilárdságára vonatkozóan nemcsak a különválasztott alapterheléseket szükséges használni, hanem tekintettel kell lenni a maximális megengedhető dinamikus és statikus terhelésekre vonatkozó előírásokra is. A szükséges csapágyélettartamtól függ, hogy milyen mértékű dinamikus terhelést bír el a vezetőgörgő, de a külső gyűrű szilárdsága szempontjából az a fontos, hogy ne lépjük túl a csapágytáblázatokban megadott Fr maximális dinamikus terhelés értékét. A vezetőtámasztó- és a csapos támasztógörgők megengedett statikus terhelését az For és Co legkisebb értéke határozza meg. Ha a sima futásra vonatkozó követelmények az átlagos alatt vannak, a statikus radiális terhelés meghaladhatja a Co értékét, de nem haladhatja meg a maximálisan megengedett For statikus radiális terhelést.

  Y-Csapágyazások

  Egyszerű és gazdaságos csapágyazást lehet létrehozni egy csapágyház és egy csapágy kombinációjából. Alkalmas a kezdeti szöghiba felvételére. Speciális rögzítő rendszere révén hagyományos, húzott tengelyeken is lehet alkalmazni. A hagyományos tömítések hatékonyságát szórótárcsával lehet fokozni, hogy védelmet nyújtsanak a nedvesség és a szennyeződések ellen. Az acélhálóval megerősített Y-TECH műanyag ötvözetű csapágyházak könnyűek, erősek, alaktartók és korrózióállók.

  © 2024 Szerszámosláda. All Rights Reserved. Kontraszt Web és Videó Studió