Fénycsövek

  Fénycsövek

  FénycsövekA hagyományos hosszú, egyenes fénycsöveket a lakásvilágításban csak ritkán, elsősorban rejtett világításokhoz használják vagy mellékhelyiségekben, garázsban, barkácsműhelyben alkalmazzák. A fénycsöveket például a szekrénysorok tetejére, karnisok mögé helyezve kellemes szórt fényű általános világítást kapunk. A régebben elterjedt 20, 40, 65 W-os típusokat egyre inkább felváltják a vékonyabb, de egyébként a régiekkel minden szempontból megegyező 18, 36 és 58 W-os típusok. Kellemetlen hatást érhetünk el, ha nem ügyelünk a fénycsövek színének helyes megválasztására. A lakásokban elsősorban a melegfehér, F82, F29 vagy F83 jelű változatok használhatók, bár az F29 jelű fénycső kevésbé ajánlható, mert a színeket torzíthatja. Mellékhelyiségekben a valamivel hidegebb fényű F3, F84 és F25 jelű fénycsövek is használhatók. Mindenképpen kerülendő a kifejezetten hideg fényű F33, F7 és F74 jelű fénycsövek alkalmazása. A fénycsövek színeinek ismertetett jelölése a hazai gyártmányú fénycsövekre vonatkozik, más gyártók eltérő színkódokat is használhatnak.

  Kompakt fénycső

  Tévesen még mindig sokan neonnak hívják a fénycsövet. Pedig attól működési elvében, felhasználásában egyaránt eltér.
  A fényt ugyanúgy kelti, mint a fénycső. Belsejében, akárcsak a fénycsőben, higany és nemesgáz van, az üvegbúrát belül fénypor fedi. Többféle alakban és szerkezeti megoldásban készül. Alaptípusa két, egymástól néhány milliméterre elhelyezkedő, párhuzamos üvegcsőből áll. E csöveket egyik végükön üreges üveghíd köti össze, a másik végükbe vannak beforrasztva az elektródok, és ott van a lámpafej a gyújtóval valamint a zavarszűrő kondenzátorral. A forradalmi újdonságot az jelentette a kompakt fénycsöveknél, hogy egyrészt sikerült a méreteket csökkenteni, másrészt - ellentétben a nagy fénycsövekkel, amelyeknek különböző kiegészítőkkel felszerelt lámpatestekre van szükségük, az adapterrel egybeépített, vagyis komplett kompakt fénycsövek egyszerűen becsavarhatók az izzólámpa helyére. Ma már olyan kis méretűek is vannak, amelyek esztétikailag akár a sokkarú csillárokba is megfelelőek. A méretek csökkentésével születtek meg a kétcsöves, négycsöves, hatcsöves kivitelű lámpák, illetve a tetszetősség érdekében megjelentek a gömb alakú burás változatok is. A választékot két alapvető csoportba kell osztani: Vannak komplett kompakt fénycsövek, vagyis az adapterrel egybeépítettek, amelyeknek csavarmenetes foglalatába, a fénycső működéshez szükséges adaptert is integrálták, valamint vannak a két részből álló rendszerek. Ezeknél külön van a lámpatestbe becsavarozható előtét adapter, és ebbe lehet bedugaszolni magát a kompakt fénycsövet. A két részből álló rendszerek előnye, hogy az adapter a szakmai becslések szerint 3-5-ször olyan hosszú élettartamú, mint a kompakt fénycső. Tehát ha kihunyt a fénye, csak a tönkrement fényforrást kell kidobni, és csak a csupasz kompakt fénycsövet kell megvenni. Amennyiben pedig az adapter menne tönkre, akkor a még jó kompakt fénycsövet nem kell kidobni. A komplett kompakt fénycső mellett szól viszont az egyszerűség, az egybeépítettség, másfelől előnyük, hogy kisebbek és könnyebbek, mint a két részből összeszerelendők. A szakemberek szerint egyértelműen az egybeépítetteké a jövő. Az adapterek is kétfélék lehetnek, hagyományos, úgynevezett indukciós rendszerűek vagy elektronikusak. És ugyanígy az adapterrel egybeépített kompakt lámpák is kétfélék. A gyártók az elektronikus rendszert a lámpák típusjelében E betűvel jelzik, és általában pár száz forinttal drágábbak, mint hagyományos társaik. Az elektronikus megoldás előnye, hogy jóval kisebb a vesztesége. Másrészt az elektronikus gyújtású fénycsöveknél szinte eltűnik a fénycsőre egyébként jellemző és sokakat zavaró bekapcsolási villódzás, és az elektronikáknak köszönhetően működésük közben sem érzékelhető a villódzás. A használó számára ugyanúgy működnek, mint az izzólámpa.

  Globolux

  A legkeresettebb kompakt lámpa. Ebben a két U alakú kisülőcsövet, az előtétet, a zavarszűrő kondenzátort és a biztosítékot egy kör alakú alaplemezre szerelik. A kisülőcsöveket gömb alakú opál, vagy áttetsző műanyag (polikarbonát) búra takarja. A búrán szellőztetőnyílások vannak. A Globolux lámpa becsavarható a szokványos izzólámpa helyébe, a 9 W-os fényárama ugyanakkora, mint egy 40 W-os izzólámpáé. A 13 W-os Globolux-al a 60 W-os, a 18 W-ossal pedig a 75 W-os izzólámpát helyettesíthetjük.

  © 2024 Szerszámosláda. All Rights Reserved. Kontraszt Web és Videó Studió