Égő, izzó típusok

  Égő típusok

  Nézze meg az égő típusokról szóló videóinkat!

  Égő típusok 1. rész

  Égő típusok 2. rész

  LED égők

  A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás. Másik neve, a LED szó az angol Light-Emitting Diode (=fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. 1994-ben a kék fényt kibocsátó LED feltalálói, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi, alapjaiban alakították át a világítási technológiát, amiért húsz évvel később, 2014-ben Nobel-díjjal ismerték el a három japán tudós munkáját. A nagy fényerejű, energiatakarékos és környezetbarát kék LED kifejlesztésében végzett tevékenységükért részesültek a kitüntetésben.

  A fény úgy keletkezik, hogy a diódára kapcsolt elektromos áram a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű atompályára lépnek, majd miközben visszatérnek eredeti energiaszintjükre, fotonokat bocsátanak ki (a fényelektromos jelenség fordítottja). Nyitóirányú áram esetén a PN átmeneten az elektronok az N rétegből a P-be, a lyukak a P rétegből az N-be diffundálnak. A diffúziós kisebbségi és többségi töltéshordozók között rekombinációs folyamat indul meg, melynek során a felszabaduló energia fotonok formájában kisugárzódik. Nagyobb feszültség hatására nagyobb a kisugárzott fotonok mennyisége, egészen egy bizonyos nyitóirányú áramértékig, ahonnan már nem számottevő a változás.

  A sugárzás csak úgy jöhet létre, ha az elektronok átkerülnek a nagy energiájú vezetési sávból a kisebb energiájú vegyértéksávba. Az elektron ezen állapota nem stabil, egy kis idő elteltével visszaugrik az eredeti atompályájára. A többletenergia, amivel előzőleg képes volt feljebb lépni, sugárzás formájában hagyja el az atomot. Ez a sugárzás a hullámhossztól függő (lásd a táblázatot) fény formájában jelentkezik. A rekombinációknak körülbelül az 1%-a jár fotonkibocsátással, míg a többi hőtermeléssel. Régen a legnagyobb hatásfokkal az infravörös fénydióda rendelkezett (1-5%), a többinél ez 0,05% alatt volt, ám a mai LED-ek már elérik a 20%-os hatásfokot is.[3]

  A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramerősséget és feszültséget igényelnek, kicsi a fogyasztásuk, kevéssé melegszenek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.


  Normál égők

  Normál, általános világítású izzók a legnagyobb számban alkalmazott fényforrások a lakásvilágításban. Számos teljesítményben készülnek, világos (átlátszó) és homályosított burában. Nem átlátszó burájú lámpatestekben a világos, átlátszó bura esetén a homályosított változat alkalmazása kedvező. Teljesítménye: 15 és  300 W közötti. Élettartamuk: 1000 óra. Fényhasznosítás: 7-15 lm/W.

  Krypton superba égők:
  Búrájukat különleges eljárással opalizálják, ezáltal kellemes fehér a fényük. Magas megvilágítási szint mellett is káprázatmentes világítást adnak. Zárt üvegű lámpatestben alkalmazásuk indokolatlan.

  Tungsraglobe égők:
  Nagy búraátmérője kis fénysűrűséget, és káprázásmentes világítást nyújt. Megfelelő kialakítású lámpatestekben szabadon sugárzó, lámpatestként is alkalmazható. Kellemes, dekoratív hatású világítási környezetet teremt.
  Krypton dísz-kivilágítási égők:
  Gömb- és gyertyaformában, opalizált burával, világos és belül homályos burával is készülnek. A gyertyaformájúakat nem tanácsos vízszintes helyzetben égetni.

  Par 38-as reflektorégők:
  Búrájuk tükrözött parabola formájú vetítőfelületből és eléforrasztott lencséből áll. A mechanikus fejszerelés pontos izzószál-elhelyezést, így pontos fényirányítást tesz lehetővé. A keményüveg bura időjárásálló, így a lámpát külső terekben, pl. kertben is jól lehet alkalmazni. Energiatakarékos típusai is vannak. Jellemzők: Fej: E27. Teljesítménysor: 75, 100, 150 W (energiatakarékos típusok: 60, 80, 120 W. Feszültség: 24, 230-240 V. Sugárzási szög: 15o spot, 30o flod. Az energiatakarékos típusok piros, kék, sárga, zöld színben is készülnek. Élettartam: 2000 óra. Fényhasznosítás: 12 lm/W.

  Tungsralin vonalizzók:
  A festett burájú vonalizzóban végigfutó izzószál kellemes, káprázásmentes, de viszonylag kevés fényt ad. Öltözőasztalok, tükrök világítására használják, alkalmasint lakóterek hangulatvilágítására is. Jellemzők: Teljesítmény: 35, 60, 100 W. Búrakialakítás: soft. Élettartam: 1500-2000 óra. Fényhasznosítás: 7 lumen/W.

  Hidegtükrös halogén reflektorlámpa:
  Kis teljesítményt felvevő izzólámpák, fényük jól irányítható. Feszültségingadozásra érzékenyek, ezért 12 V-ot nem meghaladó transzformátorokat kell alkalmazni hozzájuk. Lakásban elsősorban képek és tárgyak megvilágítására alkalmasak. Jellemzők: Nyitott hidegtükrös lámpa, 50 mm átmérővel. Fej: Gx5,3, GU 4 (előtétüveges). Teljesítménysor: 20, 35, 50, 65 W. Feszültség: 12 V. Sugárzási szög: 50 W-nál 13o, 24o, 30o, 38o. Élettartam: (50 W) 3000 óra. A lámpák 20, 35, 50 W-os típusai előtétüveggel is készülnek, az előtétüveget UV-sugárzás kiszűrésének érdekében alkalmazzák. Hidegtükrös halogénlámpa, 35 mm átmérővel. Fej: GU4. Teljesítmény: 20, 35 W. Feszültség: 12 V, Kisugárzási szög: 8o, 10o, 17o, 20o, 30o. Élettartam: 3500 óra.

  Két végén fejelt, hálózati feszültségű halogénlámpa:
  Normál feszültségről működnek, megfelelő lámpatestben jól alkalmazhatók lakásvilágításhoz. A 300-500 W-os típusok közvetett világításként kedvező hatásfokúak.

  AZONOS FÉNYERŐ - KISEBB FOGYASZTÁS (TESZT)

  S alig tanultuk meg a helyes elnevezést, máris itt a kompakt fénycső, s annak legújabb, elektronikus előtéttel egybeépített változata. Összeállításunkban az energia-megtakarítás mértékét figyelembe véve mutatjuk be a különböző fényforrásokat. Ha megtakarításról beszélünk, először is azt kellene tisztáznunk, mihez képest. Esetünkben a kályha, amitől elindulunk, a hagyományos (köret formájú) normál izzólámpa lesz, ami Edison óta lényegét tekintve nem változott. (Nem véletlen, hogy a lámpafej például E27 megjelöléssel ma is a feltaláló emlékét őrzi.) Azért mondjuk, hogy lényegében, mert az alapelv -, hogy az elektromos áram hatására az izzószál felhevül és a hőhatás kísérőjelenségeképpen fényt bocsát ki - változatlan. Természetesen az eredeti, szénszálas üvegburához képest változott az izzószál, gáztöltetet kapott a búra, megjelent a halogénizzó. Viszonylagos olcsósága miatt világításunkhoz ma is nagyobbrészt hagyományos izzólámpákat használunk, így energia-megtakarítási szempontból ezeket is sorra vettük. Megjegyezzük, hogy önmagában már az is jelentős, 15-20 %-nyi megtakarítást jelenthet, ha az adott célra a legmegfelelőbb izzólámpa-típust választjuk. Nem vitás azonban az, hogy igazán jelentős megtakarítás a fénycsövek (normál és kompakt) használata jelent. Ezért legrészletesebben ezeket ismertetjük. Több évtizedes folyamatos kutatómunka eredményeként a mai izzólámpák természetesen jobb hatásfokkal alakítják fénnyé az elektromos áramot, mint őseik, s tartósabbak is. (Átlagos élettartamuk 1000 óra.)

  BELÜL TÜKRÖSÍTETT ÜVEGBURÁJÚ REFLEKTORLÁMPÁK

  Irányított fényt adnak és energia-megtakarításuk annak tudható be, hogy pont oda világítanak, ahová szükséges, tehát azonos elektromos teljesítmény felhasználásával egységnyi területre nagyobb, esetenként 2-3-szoros fényt sugároznak ki. TÖRPEFESZÜLTSÉGGEL (12 V) MŰKÖDŐ HALOGÉNLÁMPÁK20-30 % energia-megtakarítást tesznek lehetővé. A hidegtükrös kivitelűek energia-megtakarítása az irányított fény miatt valamivel nagyobb. Ezt azonban csökkenti az, hogy működtetésükhöz transzformátor szüksége és ez is fogyaszt áramot. Kizárólag energia-megtakarítás céljából nem érdemes a halogénvilágításra áttérni, a drágább lámpák az energiaárból nem fizetődnek ki, még akkor sem, ha élettartamuk a normál izzó duplája. Alkalmazásukat elsősorban esztétikai szempontok indokolják.

  230 V-os HÁLÓZATI FESZÜLTSÉGRŐL MŰKÖDŐ HALOGÉNLÁMPÁK

  Két fajtájuk ismert: az ún. ceruza halogének, amelyeknek formáját már nevük is jelzi, és nemrég megjelentek a hazai piacon is az E27-es foglalatba csavarható változatok, amelyeknél a kisméretű ceruzahalogént nyújtott körte vagy henger formájú, áttetsző vagy homályosított üvegbúrába építik. A hálózati feszültségről működő halogénlámpák 15 %-kal több fényt adnak, mint az azonos fogyasztású normál izzólámpák.  FÉNYCSÖVEK, KOMPAKTLÁMPÁK

  Évtizedünkben az energiatakarékos és környezetkímélő eszközök növekvő keresletének és előretörésének lehetünk tanúi. Ezért számíthat sikerre a világítástechnikában az új fényforrás: a kompakt lámpa. Mindmáig a legnépszerűbb fényforrás - különösen a lakásokban - az izzólámpa. Népszerűségét annak köszönheti, hogy könnyen kezelhető és viszonylag olcsó. Ám fényhasznosítása - a befektetett energiával létrehozott fénymennyisége - mindössze egyhatoda-egynyolcada a fénycsőének, s az élettartama is csak egynyolcada amazénak. A nyolcvanas években lépett színre az új fényforrás, a kompakt lámpa, neve a "tömör", "pontszerű" voltára utal. Ennek nagy esélye van arra, hogy fölvegye a versenyt az izzólámpával. KÖRNYEZETBARÁT Holland és svájci kutatók azt vizsgálták, hogy a különféle fényforrások megszületésüktől "halálukig" (kiégésükig) mennyi energiát használnak fel, s hogy közvetve milyen anyagokból mennyivel terhelik környezetüket. E vizsgálatba a 60 wattos izzólámpát (ezt használjuk a legnagyobb mennyiségben), a 36 wattos fénycsövet (ennek működtetéséhez egy 9 watt teljesítményfelvételű előtétre is szükség van) s a 18 wattos kompakt lámpát vonták be. Megállapították, hogy a különféle fényforrások (és alapanyagaik) gyártására fordított energia szinte elhanyagolható ahhoz képest, amennyit működésük közben fogyasztanak el. Fogyasztásukat - az összehasonlíthatóság végett - egymillió lumenóra fénymennyiségre számították ki, környezetszennyezésüket pedig az általuk felhasznált villamos energia megterhelésének környezetterhelésével vették azonosnak (a közös piaci országok erőműveinek átlagos emissziójával számoltak). A környezetvédelem és a villamosenergia-fogyasztás szempontjából legkedvezőbb fényforrás a fénycső. Ezt követi a kompakt lámpa. Az izzólámpa csak a harmadik helyen áll, ez kereken négyszer annyi áramot fogyaszt, mint a kompakt lámpa, s persze a környezetszennyezése is ugyanilyen arányban nagyobb.

  A környezetükre különösen kényes országokban központilag is támogatják a kompakt lámpa elterjedését. Például Németországban - hajdani NDK területén -évente hatmillió kompakt lámpát kívánnak üzembe helyezni az elkövetkezendő években, ezzel évi 2200 gigawattóra villamos energiát takarítanak meg. Így nem kell megépíteni egy 300 megawattos erőművet, megmarad egymillió tonna barnaszén, s mintegy ötvenezer tonnányival kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe. Mai ismereteink szerint tömegesen e fényforrásokkal érhető el a legnagyobb mértékű megtakarítás, ezért ezeket ismertetjük a legnagyobb részletességgel. Hagyományos fénycsövek. Ezek a legismertebbek, lényegében a legkorábbi fénycső típusok, amelyeket mind a mai napig gyártanak, hiszen igen széles körben alkalmazzák. A 20, 40 W-os 38 mm átmérőjű fénycsövek igen nagy színválasztékban készülnek. A standard 38 mm-es "régi" fénycsövekhez képest mintegy 10 %-os megtakarítást jelent a 26 mm-es csövek alkalmazása, azaz a 18 W-os 26 mm átmérőjű fénycső ugyanannyi fényt ad, minta 20 W-os, illetve a 36 W-os 26 mm-es fénycső fényárama ugyanannyi, mint a 40 W-os 38 mm-es fénycsőé. A kompakt fénycsövek legjobban a hagyományos fénycsövekre hasonlítanak. A működési elv azonos. Nem közvetlenül maga az izzószál termeli a fényt. Ezek ún. kisüléses fényforrások, azaz a fénycsőben higany és nemesgáztöltés van, a csővégeken lévő elektródákra adott feszültség hatására a csőben gázkisülés jön létre. Az elektródákból kilépő elektronok Hg (higany) atomokkal ütközve UV sugárzást keltenek. Ez az UV sugárzás a csőfalra felvitt fényporban látható fénnyé alakul át.(Ez az alapvető különbség, ami miatt a fénycsövek fogyasztása csak egyötöde a hagyományos izzólámpákénak, azonos fényáramot (fénykibocsátást) feltételezve. Másképpen fogalmazza: e működési elvnek köszönhető, hogy a 20 W-os fénycső fénykibocsátása megegyezik a 100 W-os normál izzóéval. A kompakt fénycsövek látszatra az ismert fénycsövek vékonyított és többszörösen összehajtogatott változatai. A valóságban azonban a változtatás nemcsak küllemi. A kompakt fénycsöveknél más a fényporbevonat összetétel, ezért kellemesebb a fényük színe. A fénycsövek ismert hátránya, a villódzás pedig az elektronikus előtéttel egybeépített kompakt fénycsőnél teljesen eltűnt. Előnyük az is - szintén az elektronikának köszönhetően -, hogy azonnal gyújtanak.

  A kompakt lámpa előnyei: kitűnő fényhasznosítás, 4-6-szor jobban hasznosítja az energiát, mint az izzólámpa, hosszú élettartam (8-10-szer hosszabb, mint az izzólámpáé), környezetbarát, az izzólámpával összehasonlítva ugyanannyi fény előállításához negyedannyi energiát igényel, kis teljesítményegységekben készül, kevesebb hő, kisméretű lámpatest, kellemes, meleg fényszín, jó színvisszaadás. A kompakt fénycsövek nem olcsók. A viszonylag magas ár azonban a hagyományos izzólámpához képest nagyságrendekkel magasabb gyártási költségekből adódóik. a különleges fényporbevonat, a gáztöltés, a beépített elektronika még az igen nagy sorozatú gyártás ellenére is drága. Ám, ha az élettartamot (10000 óra) és az energia megnövekedett árát figyelembe vesszük, ez esetben is kiderülhet, hogy a drága az olcsó.

  © 2024 Szerszámosláda. All Rights Reserved. Kontraszt Web és Videó Studió