Adatok, tények, tippek klíma vásárláshoz

  Adatok és tények

  Az oldalt a Monaco Klíma Kft támogatja

   

  monaco logo

   Fontos  információk, amiről tudnunk kell a  klímaberendezés kiválasztásakor.

  Helyszíni felméréseink során, vagy csak telefonos érdeklődés esetén, vannak olyan kérdések, melyek mindig előfordulnak egy klímaberendezés kiválasztásánál. Az alábbiakban ezeket a kérdéseket próbáltuk összegyűjteni.

  Milyen klímát válasszak? Ez az első kérdés ha elhatároztuk, hogy klímaberendezést vásárolunk. Egyszerű lenne ha azt tudnám mondani: "ez a berendezésünk a legolcsóbb és a legjobb a piacon, minden szempontot figyelembe véve".Sajnos ezt nem mondhatjuk, hisz ismerjük a mondást :Olcsó húsnak híg a leve. Ami biztos, hogy ami nagyon olcsó az nem a legjobb minőség és amelyik berendezés jónak számít az relatív nem olcsó. Javaslatom, hogy az alábbi szempontok alapján válasszuk ki azokat, melyek fontosabbak számunkra és ez alapján döntsünk a vásárlás során. Ezen szempontok:ár-értékarány, minőség, garancia, zajszint, szűrési képesség, energia hatékonyság, alkatrész ellátás, extra opciók,

  Megfelelő Hűtőteljesítmény Kiválasztása: Nem megfelelően kiválasztott klímaberendezés esetén, bármilyen jó készülékről is legyen szó, nem tudjuk elérni a legfontosabbat, amit a légkondícionálóktól várunk, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a helyiségeinkben. Ahhoz, hogy jól válasszunk mindenféleképpen javaslom a szakember segítségét. Kevés az egyforma helyiség, ami ugyanolyan hőterhelést kapna. A tökéletes kiválasztáshoz figyelembe kell vennünk a nap sugárzását, a ház vagy lakás fekvését, a falak vastagságát és szigetelő képességét, a tető milyenségét és szigetelő képességét, a nyílászárók mennyiségét és szigetelő képességét, a helyiségben lévő hőforrások mennyiségét, milyenségét (pl. Világítás, számítógépek, hűtők, a helyiségben lévő emberek létszámát). Sok esetben csak a légköbméter alapján számolják ki a megfelelő hűtőteljesítményt, de például egy fodrászüzletben vagy egy olyan irodában,  ahol többen számítógép mellett dolgoznak, biztos nem elég. A legtöbb elszámolással éttermeknél, szórakozó helyeknél, tantermeknél, nagyobb forgalmú üzleteknél találkozunk. Ilyen esetekben be kell kalkulálni az egyszerre bent lévő emberek létszámát is, hiszen egy nagyobb tömeg igen nagy hőterheléssel bír.

  Elektromos teljesítményfelvétel: Előforduló tévhit, hogy a légkondícionálók hűtőteljesítményét összekeverik a elektromos teljesítmény felvételével. Például egy 3,5kW-os hűtőteljesítményű klímaberendezésnek  az elektromos teljesítményfelvétele, amit az elektromos hálózatból felvesz kb.: 0,9-1,3kW és nem 3,5 kW. Ezek alapján számolva egy havi üzemeltetési költségnél, mindjárt kevesebb áram díjat kell kalkulálnunk  A technikai fejlődéseknek köszönhetően a klímaberendezések is egyre hatékonyabban és energiatakarékosabban működnek. Sőt az inverter technológiának köszönhetően, egy helyiség  vagy lakás klimatizálása havi díjra leosztva, pár ezer forintból is megvalósítható.

  Fűtés klímával: A lakossági klímaberendezések mai tudása szerint még nem  tervezhetjük csak klímára a otthonunk fűtését. A hagyományos fix sebességű kompresszorok 0Cº ,az inverteres kompresszorral szerelt berendezések már -15C° (-20Cº) külső hőmérsékletig képesek fűteni. Tehát ha kint az említett hőmérséklet alá csökken a hőmérséklet, akkor a légkondicionáló fűtőteljesítménye rohamosan csökken és nem képes a helyiség temperálására. Ezek ellenére minden esetben szoktuk javasolni a hűtő-fűtő berendezéseket, mert addig míg a külső hőmérséklet nem éri el a megadott hőmérsékleteket, tökéletesen, energiatakarékosan és hatékonyan fűtik fel otthonunkat. Átmeneti időszakban a központi fűtésrendszerünk bekapcsolása helyett a klímán,  egy gombnyomással elérhető a kellő légállapot, és energiafogyasztás szempontjából még forintokat is spórolhatunk meg.

  Kondenzvíz: Legtöbb gondot a kondenzvíz elvezetése szokta okozni. A hideg felületen lecsapódó pára a klímaberendezéseknél hűtés üzemmódban a beltérben, fűtés esetén a kül- térben keletkezik. Átlagosan a napi 8 liter kondenzvíz esztétikus elvezetése megnehezíti és leszűkíti a klímaberendezés elhelyezésének lehetőségét. Az elvezetésre két gyakori alternatívát alkalmazunk, az egyik a kondenzvíz  szivattyú használata, mely igen költséges és további meghibásodásokat    tartalmaz magában. A másik, és ez a gyakoribb, a gravitációs lejtetés a beltéri és kültéri egységből, amely néha komoly fejtöréseket okoz, hogy szép és jó megoldás szülessen, nem csak otthonunk, hanem környezetünk számára is. A legjobb eset ha van lehetőség a falban való elrejtésre.

  Garancia: Természetes, hogy minden műszaki berendezésre van garancia, így a klímaberendezésekre is. Mértékét a gyártó cégek vagy az importőrök határozzák meg. Amiért mégis említést érdemmel , hogy a gyártók, a szerelők, az importőrök a garanciát a karbantartás gyakoriságától teszik függővé. A karbantartás elmulasztása a garancia megvonásával jár. Ugyanúgy  mint az autónál a karbantartásnak itt is díja van, elmulasztása komoly műszaki meghibásodásokhoz vezethet.  <<<karbantartásról részletesebben>>>

  Légáramlás: A légkondicionálók hatékonyságának szempontjából, a beltéri egységben egy több fordulatú ventilátor egység van beépítve. A ventilátor a helyiség levegőjét forgatja át a beltéri egység elpárologtatóján. A helyiség hőmérsékletétől függően a kiáramló levegő 0-10C° között mozoghat, ami egy rosszul elhelyezett egység mellett igen kellemetlen lehet. Igen körültekintőek szoktunk lenni emiatt, a beltéri egység elhelyezésénél is. Segítségünkre van a beépített automata és kézi légterelők , melyekkel bizonyos határok mellett irányítható a légáram iránya  ill. a kiáramló levegő sebessége szabályozható.

  Szűrők: Minden klímaberendezésben van egy alap porszűrő, mely a levegőben lévő porszemeket, szennyeződéseket szűri ki. Igazából ennek a szűrőnek nem csak a levegő tisztítása a feladata, hanem a berendezés, főleg a hőcserélő tisztaságának védelme. Ezen felül vannak az extra szűrési rendszerek, melyet minden gyártó a saját termékéhez fejlesztett ki. Ezen szűrőfajták széles választéka létezik,  az egyszerűtől az egészen komoly több lépcsős szűrőrendszerekig.

  © 2024 Szerszámosláda. All Rights Reserved. Kontraszt Web és Videó Studió