Untitled Document


Untitled Document
 
Szerszámosláda - Technikai Portál

Videótechnika

Elérhetőségeink:

Cégnév: ARIZONA MPS Kft.
Székhely: 1147 Budapest, Francia út 55/b.
Telefon: + 36 1 787 5417
Fax: + 36 1 787 5456
Skype név: arizonamps
E-mail: arizona@arizonamps.hu, info@arizonamps.hu
Web: www.arizonamps.hu
Irodánk címe, postacím: 1147 Budapest, Francia út 55/b.

Untitled Document

Avid Interplay Média menedzsment rendszer

Manapság egyre nagyobb szerepe van a televíziózás világában annak, hogy hatékonyan, gyorsan tudjuk elkészíteni a forgatott anyagból a kész mozit, eljuttatni azt a nézőhöz, illetve a már meglevő műsorok segítségével minél több nyereséget érjünk el. Ehhez a legfontosabb segítség a munkafolyamatok hatékony kezelését lehetővé tevő média menedzsment rendszer.
Mire is használható egy ilyen megoldás, mivel gyorsítja a kialakult gyakorlathoz képest a munkát?

 • Anyagainkat a beírástól kezdve különböző metaadatokkal láthatjuk el, amelyek segítik a későbbi azonosítást, keresést.
 • Központi háttértáron, ellenőrzött környezetben dolgozhatunk. Mindenki elérhet minden anyagot az épületen belül - akár egyszerre többen is dolgozhatnak egy műsoron.
 • Nyomon követhetjük a folyamatokat a forgatástól az adásba küldésen át az archiválásig.
 • Egyszerűen felhasználhatjuk meglevő snittjeinket, vagy akár komplett szekvenciáinkat új műsorok készítéséhez.
 • A szerkesztők egyszerű felületen keresztül scriptelhetnek, tehermentesítve ezzel az editáló helyiségeket.
 • Minden felhasználó olyan jogosultságot kaphat, amihez a munkájához szüksége van. Megszűnnek a figyelmetlenségből vagy a rendszer nem megfelelő ismeretéből adódó, az egész munkát veszélyeztető hibák.
 • Kiválóan automatizálható egy ilyen megoldás, evvel időt és energiát takaríthatunk meg.

Számtalan cég kínál hasonló termékeket, ezeknek jelentős része azonban nem igazi MAM? rendszer (Media Asset Management), csak korlátozott funkciókkal rendelkezik. Egy jól felépített terméknek a következő feladatokra kell megoldást nyújtania:

 • Munkamenet követése
 • Felügyelet
 • Központi háttértár
 • Csoportmunka
 • Archívumkezelés
 • Keresés, egyszerű megtekintés
 • Automatizálás

Ez alapján jól látszik, hogy egy MAM rendszer sokkal több, mint egyszerű adatbázis, amiben anyagaink leírásaiban kereshetünk. Egy összehangolt megoldással nem csak a munkát tehetjük könnyebbé, de olyan új üzleti szegmensekbe is betörhetünk, vagy olyan dolgokon is megtakaríthatunk, amik eddig nem voltak lehetségesek. Legjobb példa ez utóbbira egy híradós bejátszás készítése. Ha kimegyünk a helyszínre új képeket forgatni egy hírhez az ország túlsó végébe, akkor sok tízezer forint elmegy erre, míg ha jól használható archívumunk van, akkor elegendő esetleg ebből kikeresni a megfelelő képeket, ami szinte ingyen van, csak a vágó óradíját kell kifizetni. A MAM rendszer bevezetése növeli a meglevő anyagok használhatóságát és értéküket; ha nem tudjuk, hogy mi van az archívumunkban, az olyan, mintha nem is lenne meg.
Természetes az új anyagok létrehozása is könnyebbé válik, hiszen mégiscsak ezek adják a munka velejét. Nagyságrendekkel könnyebb lesz például földrajzilag szétszórt munkafolyamatok kialakítása. Mindenhol elérhetjük anyagainkat - akár másik telephelyről is. Sőt, szabályokat is rendelhetünk az egyes lépésekhez! Ha mondjuk, addig nem kerülhet egy film adásba, míg a hozzá kapcsolódó jogi megállapodások nem jöttek létre, akkor egy szabály segítségével könnyedén megakadályozhatjuk ezt. Új szolgáltatásokat is indíthatunk a MAM segítségével; akár VOD továbbítás alapját is képezheti,
Ezek után vizsgáljunk meg egy konkrét rendszert: milyen komponensekből épül fel, milyen szolgáltatásokat nyújt!

Avid Interplay

Az Avid Interplay termékcsalád három klasszikus csoportra bontható: Média szerviz eszközök, szerveralkalmazások, illetve felhasználói eszközök. Ezekhez társult a közelmúltban az Interplay Media Asset Manager, ami a korábban elsősorban gyártási célokra használható Interplay-t teljes körű médiamenedzsment eszközzé tette.
A média szervizek a különböző háttérszolgáltatásokért felelnek, mint például a fájlok másolása, átkódolása vagy streamelése. A szerveralkalmazások között olyanokat találunk, mint például az archiválás, proxy generálás. Ezeknél maximum az adott feladat elindításhoz kell emberi beavatkozás, vagy akár ahhoz sem; a megfelelő gép mindent megcsinál a háttérben. Felhasználói eszköz lehet egy editáló számítógépen futó Media Composer, vagy NewsCutter program, de akár egy Symphony Nitris DX-es utómunka állomás is. A Media Asset Manager neve megtévesztő, ugyanis azt sugallja, mintha ez önmagában valósítaná meg az eddig vizsgált funkciókat, a valóságban azonban csak tárolja az ehhez kapcsolódó információkat. Az egyes komponensek részletes ismertetése előtt azonban nézzük meg, hogyan segíti a munkafolyamatokat az Interplay!

További részletek az Avid Interplay Média menedzsment rendszerről »

 Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkció
InterStat.hu