Untitled Document


Untitled Document
 
Szerszámosláda - Technikai Portál

Öko-Centrum

 

Untitled Document

Hidraulikai egységek

A Sonnenkraft napkollektoros rendszereihez kapcsolódóan számos hidraulikai séma megvalósítható. Ezekben fontos szerepet kapnak a különböző, széles választékban kapható szivattyú egységek, kiégészítők és három kiemelkedő különlegesség:

 • FWM35 friss-víz modul:

Alapvetően COMFORT és COMFORT PLUS megoldások használati melegvíz szolgáltatója, de sok más esetben (pl. faelgázosító- vagy pellet kazán puffer tárolójából történő melegvíz termelés) is alkalmazható.

 • SLM50 rétegfeltöltő modul:

A COMFORT PLUS rendszereknél a PSC tárolók rétegenkénti fűtésére alkalmazható, valamint olyan helyeztekben amikor puffer tárolót külső hőcserélővel kell fűteni, illetve direkt fűtés esetén.

 • HKM fűtésrásegítő modul:

Mind a COMFORT mind a COMFORT PLUS rendszerekhez opcionálisan rendelhető, melynek segítségével szabályozhatja a fűtési körök hőmérsékletét. Időjárás függő szabályozás is lehetővé tesz.

COMFORT PLUS, COMFORT

Családi házak

"Célunk, hogy a napenergia hasznosítást mindenki számára megfizethetővé tegyük"

Családi házak esetében az alábbi megoldások kínálkoznak:

 • Használati melegvíz készítés
 • Épületfűtés rásegítés
 • Medencevíz melegítés
 • Hálózatba tápláló napelemes áramtermelés
 • Használati melegvíz készítés

A Sonenkraft COMPACT rendszer optimalizált teljesítményével és bármilyen kazánnal szerelve a napenergia hasznosítás ideális kezdetét jelenti.

 • Az éves használati melegvíz igény akár 70%-át fedezi
 • Gyors és könnyű szerelhetőség
 • Teljesen együttműködő komponensek
 • Egyszerű, megbízható technológia

A tárolón belül elhelyezkedő alsó hőcserélővel a tároló teljes térfogatát fűtjük napsütés esetén (szolár kör), míg borult időben a felső hőcserélő kazánnal történő fűtésével a tároló térfogatának mindössze 30-40%-át. Ezáltal azon időszakban amikor nem süt a nap a kazánnak csak annyit kell üzemelni ami feltétlenül szükséges, míg napsütés esetén akár 2 napra elegendő hőmennyiséget tárolunk.

 • Kombinált fűtés, medencevíz, használati melegvíz készítés

A Sonnenkraft COMFORT rendszer optimális megoldást kínál viszonylag magas megtakarítást eredményezve

 • Fűtési igény akár 30%-át, használati melegvíz igény akár 70%-át fedezi éves szinten
 • Higiénikus - hálózati vízzel megegyező minőségű - folyamatos használati melegvíz készítés a frissvíz modul segítségével
 • Gyors és könnyű szerelhetőség
 • Kompakt egység a kazánházban

Csakúgy mint a használati melegvíz termelésnél a tárolóban található alsó hőcserélő segítségével a napenergiával a tároló teljes térfogatát fűtjük. A kazán a puffertérbe direkt módon van bekötve és a puffertérben található fűtési víz melegíti egyrészt a fűtési kört, másrészt a szabadalmaztatott frissvíz modul segítségével a hálózati vizet. Ez lehetővé teszi a használati melegvíz folyamatos és higiénikus előállítását. A rendszerbe köthető tovább két hőtermelő eszköz is (második kazán, kandalló, cserépkályha, ...stb) ami tovább növeli a rendszer rugalmasságát. Lehetőség van továbbá a tárolóban kialkítható különböző hőmérsékletű puffer víz rétegződéséből adódóan eltérő hőigényű rendszerek egy tárolóból történő fűtésére (lakáson belül padlófűtés illetve radiátoros rendszer esetén). Mint a korábbi rendszer esetében, itt is a kazán csak annyit melegít a puffertérből amennyi elengedhetetlenül szükséges az igények kielégítésére, de ha süt a nap akár több napi tárolás valósítható meg. A medence fűtéséhez medence hőcserélő alkalmazása szükséges.

A Sonnenkraft COMFORT PLUS rendszer a leghatékonyabb megoldást jelenti a használati melegvíz termélésre és fűtésrásegítésre. Fejlett technológiájának köszönhetően rendkívül magas hozamot garantál

 • Fűtési igény akár 50%-át, használati melegvíz igény akár 80%-át fedezi éves szinten
 • Higiénikus - hálózati vízzel megegyező minőségű - folyamatos használati melegvíz készítés a frissvíz modul segítségével
 • A rétegfeltöltő egységnek köszönhetően optimális, rétegenkénti puffer tároló fűtés az ideális hőmérséklet elérése érdekében.

Az egyedülálló PSC tároló és a szabadalmaztatott rétegfeltöltő modul segítségével a szolár kör a tároló különbőz rétegeit az intelligens vezérlési rendszer utasításai szerint melegíti. Ez lehetővé teszi a tároló igény szerinti és rugalmas fűtését, ami jelentős hatékonyság növekedést eredményez. A szintén szabadalmaztatott frissvíz modul segítségével melegítjük a hálózati vizet. Ez lehetővé teszi a használati melegvíz folyamatos és higiénikus előállítását. A rendszerbe köthető tovább két hőtermelő eszköz is (második kazán, kandalló, cserépkályha, ...stb) ami tovább növeli a rendszer rugalmasságát. Lehetőség van továbbá a tárolóban kialkítható különböző hőmérsékletű puffer víz rétegződéséből adódóan eltérő hőigényű rendszerek egy tárolóból történő fűtésére (lakáson belül padlófűtés illetve radiátoros rendszer esetén). Mint a korábbi rendszer esetében, itt is a kazán csak annyit melegít a puffertérből amennyi elengedhetetlenül szükséges az igények kielégítésére, de ha süt a nap akár több napi tárolás valósítható meg. A medence fűtéséhez medence hőcserélő alkalmazása szükséges.

Medencevíz melegítés SOLARPOOL abszorberekkel.

A speciális polipropilén SOLARPOOL abszorberekkel közvetlenül a medence vizét melegítjük. Kissebb medencék esetében lényegében a medence szivattyújával, 2 golyóscsappal és egy hőmérővel szabályozható a rendszer, míg nagyobb medencék esetében mikroprocesszoros vezérlők, háromjáratú motoros váltószelepek és egyéb opcionális kiegészítőkkel lehet kialakítani a rendszert.

 • Hálózatba tápláló napelemes rendszer

Ott ahol van képített elektromos hálózat, érdemes elgondolkodni a napelemes áramtermelés alkalmazásáról. A napelemek fény hatására áramot termelnek, melyet egy inverter alkalmazásával a hálózatival megegyező feszültségüvé alakítjuk. Az így termelt elektromos áramért az áramszolgáltató 23 Ft térítés ellenében vásárolja vissza úgy, hogy kihelyez egy speciális, ún. AD-VESZ mérőórát amely méri az elfogyasztott és termelt áramot és a különbözetet számlázza ki. Fontos tudni, hogy 1 kW-os napelem évente 1250 kWh-át termel, valamint azt is el kell dönteni, hogy a fogyasztás hány százalékát kívánjuk napelemekkel fedezni. Ha tehát az éves fogyasztás például 3750 kWh, és ennek 50%-át kívánjuk fedezni, akkor vagy 1,5 kW-os rendszer telepítése ajánlott

FWM35 friss-víz modul

A forradalmi FWM35 friss-víz modol fűtésrásegítésnél alkalmazott nagyméretű puffer tárolókban tárolt hőből használati melegvíz előállít. A átfolyós jellegének és szabadalmaztatott csapolási hőmérséklet szabályozásának köszönhetően az alábbi előnyöket biztosítja:

 • higienikus - hálózati víz minőségével megegyező - használati melegvíz előállítása
 • több fogyasztó egyidejű kiszolgálása - 1,5 - 35 liter/perc átfolyási vízmennyiség
 • vízkőképződés megakadályozása
 • forrázás veszély mininálisra csökkentése
 • az FWMZP cirkulációs modullal gazdaságosan működtethető cirkulációs hálózat
 • Plug-and-Flow technológia a gyors szerelhetőségért

Műszaki adatok:

MÉRETEK
Szélesség 337 mm
Magasság 572 mm
Vastagság 276 mm
Súly 19 kg
ÜZEMI ADATOK
Teljesítmény 1,5 - 35 liter/perc
Minimum üzemi hőmérséklet 2 C
Maximum üzemi hőmérséklet 95 C
Maximum üzemi nyomás 6 bar
SZIVATTYÚ
Áramfelvétel (max) 93 W
Áramerősség 0,4 A
CSATLAKOZÁSOK
Hideg víz betáp 1" BM
Meleg víz kivét 1" BM
Tároló víz betáp 1" KM
Tároló víz kivét 1" KM

FWM35 friss-víz modul

SLM50 rétegfeltöltő modul

Az SLM50 rétegfeltöltő modul a COMFROT PLUS fűtésrásegítő rendszerek energia forrása. A modul a szolár köri szivattyút és a tároló töltésére szolgáló szivattyút, illetve a motoros háromjáratú váltószelepet az adott hőmérsékleti jellemzők függvényében összehangoltan működteti. Az integrált intelligens Sonnenkraft SKSC3 mikroprocesszoros vezérlésnek köszönhetően a speciális rétegelosztó konstruciójú PSC tárolót mindig az adott napsütés mértékének függvényében fűti. Minden hidraulikai- és elektronikai egysége összekapcsolásra előkészítve. Az SLM50 főbb előnyei a következők:

 • Nagyteljesítményű hőcserélő - akár 50 m2 kollektor mező felületig.
 • Esztétikus megjelenés, teljes hőszigetelés
 • Első osztályú komponensek - hosszú élettartam
 • Plug-and-Flow csatlakoztatási lehetőség
 • Vezérléssel integrálva

Műszaki adatok:

MÉRETEK
Szélesség 400 mm
Magasság 600 mm
Vastagság 280 mm
Súly 17 kg
ÜZEMI ADATOK
Minimum üzemi hőmérséklet 2 C
Maximum üzemi hőmérséklet 95 C
Maximum üzemi nyomás 6 bar
TÁROLÓ KÖRI SZIVATTYÚ
Típus 25/6
Áramfelvétel (max) 98 W
Áramerősség 0,41 A
SZOLÁR KÖRI SZIVATTYÚ
Típus 25/6
Áramfelvétel 98 W
Áramerősség 0,41 A
CSATLAKOZÁSOK
Felső töltési kör 1" KM
Középső töltési kör 1" KM
Alsó töltési kör 1" KM
Szolár előremenő 22 Cu
Szolár visszatérő 22 Cu
Szolár tágulási tartály 3/4" BM

 

Fűtésrásegítés - COMFORT PLUS tárolók

A Sonnenkraft COMFORT PLUS rendszereinek egyik legfontosabb egysége a függőleges és vízszintes rétegelosztó lemezekkel ellátott PSC tároló.

Fűtésrásegítés - COMFORT PLUS tároló

Fűtésrásegítés - COMFORT PLUS tároló

A PSC tárolók 800 és 1000 literes kivitelben kaphatók. Ezeket PS tárolókkal kiegészítve 800, 1000, 1600, 2000 és 3000 literes rendszerek építhetők ki, melyek így 100-320 m2 fűtött alapterületű ingatlanok fűtésrásegítésére teszik alkalmassá. Csakúgy mint a PSR tárolók ezek is PLUG-AND-FLOW technológia fogadására alkalmasak, azaz a kiegészítő hidraulikai egységek (SLM50 rétegfeltöltő modul, FWM35 friss-víz modul, HKM fűtésrásegítő modul) rászerelhetők, így csökkentve a kivitelezési költségeket.

HKM fűtésrásegítő egység

HKM fűtésrásegítő egységA HKM fűtésrásegítő modul a fűtési vízhőmérséklet szabályozására szolgál, beépített időjárás függő szbályozással ellátott SKSCHK1 vezérléssel. A modul közvetlenül PSC tárolóra illetve falra is szerelhető. Eltérő hőmérsékletű fűtési körök esetében több HKM modul alkalmzására lehet szükség.

A modul két kivitelben kapható:

 • HKM - időjárás függő SKSCHK1 vezérléssel
 • HKM-O - vezérlés nélkül

Műszaki adatok:

Méretek
Szélesség 290 mm
Magasság 567 mm
Vastagság 229 mm
Súly 10 kg
Üzemi adatok
Maximum üzemi nyomás 3 bar
Szivattyú típusa 25/6
Áramfelvétel (max) 93 W
Áramerősség 0,41 A
Csatlakozások
Tároló csatlakozások 1" KM
Fűtési kör Cu22 roppantógyűrű

 Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkció
InterStat.hu