Untitled Document


Untitled Document
 
Szerszámosláda - Technikai Portál

Öko-Centrum

 

Geothermikus hőszivattyú

A hőszivattyú működése

Használja ki a természet adta lehetőségeket! Ingyen energia - hőszivattyú

Hogyan működik egy hőszivattyú?

AMIT TUDNIA KELL A HŐSZIVATTYÚRÓL!

Egészség, jó teljesítmény, komfort, alacsony költségek és a jövőre nézve biztonságos, környezetkímélő technológiák a legfontosabb tényezők a fűtésrendszer kiválasztásában. Aki a legjobb rendszert keresi, az az IDM-nél jó helyen jár. Az IDM hőszivattyúkat ugyanis nemzetközi kitüntetésekkel illették. Mindegy, hogy új házat épít, átépít vagy renovál, az IDM-től minden igényre a megfelelő megoldást kapja. Lepje meg magát a rendszer sokoldalúságával és egyértelmű előnyeivel, és biztosítson magának az IDM-mel fűtésköltségtől, gondoktól mentes jövőt.

hőszivttyú

A hőszivattyú a fűtéshez, vagy vízmelegítéshez szükséges energiát a levegőből vagy a földből szerzi. Elektromos áram felhasználásával ez 1:4 arányban hőenergiává alakul. Ez a nyereség egy nyomásnövelés által jön létre, amit egy elektromosan működtetett kompresszor hoz létre. Egy hőszivattyú mindössze néhány egyszerű alkatrészből áll: kompresszor, elpárologtató, kondenzátor (cseppfolyósító) és expanziós szelep. Zárt keringésben cirkulál a hűtőgáz, ami a föld melegét felveszi, és azt a kondenzátoron keresztül magas hőmérsékleten a fűtőrendszernek leadja.

hőszivattyú

A hőszivattyú FCKW-mentes, R407C típusú gázzal van Töltve, amely megfelel az En255 és a D-A-CH minőségi Tanúsítványoknak.

hőszivattyú

Miért a hőszivattyú?

KÉNYELEM ÉS KOMFORT - hőszvattyú

 1. Fűtés gombnyomásra (nincs szükség olajra, fára)
 2. Halk üzemmód
 3. Veszélymentes üzemeltetés (égésvédelem és füstgáz)
 4. Alacsony karbantartási költségek, magas üzembiztonság (égési zavarok)
 5. Az alacsony hőmérsékletű fűtés kellemes klímát ad
 6. Adott a lehetőség a helyigés hűtésére

HARMÓNIA A KÖRNYEZETTEL - hőszivattyú

 1. Nincs korom
 2. Nincs por
 3. Nincs füstgáz
 4. Nincs tüzelőanyag tárolás
 5. Nincs fűtőhelyiség

ALACSONY ÜZEMELTÉTÉSI KÖLTSÉGEK - hőszivattyú

 1. Nem kell a fűtőanyagot tárolni
 2. Kedvezményes áramtarifa a hőszivattyúkra
 3. Nem kell karbantartani
 4. Nincs szükség kéményseprőre

BEÉPÍTÉSI KÖLTSÉGEK CSÖKKENTÉSE - hőszivattyú

 1. Megtakarítja a kéményt
 2. Nincs gázcsatlakozás, nincs tartály
 3. Nincs fűtőhelyiség (nincs szükség tűzálló ajtóra)
 4. Az ingatlan felértékelődik az által, hogy saját energiaforrása van
 5. Állami támogatás


ENERGIA MEGTAKARÍTÁS hőszivattyúval
A szükséges fűtési energia 60-80%-át ingyen a talajból, levegőből, vagy a talajvízből szerzi az elpárologtatón keresztül. (A maradék rész elektromos áramként a kompresszor meghajtáshoz szükséges.)

TÁMOGATÁSOK
A környezetbarát fűtési rendszereket az állam támogatja. Egy hőszivattyús rendszer kiépítésénél a legkülönbözőbb támogatások, hozzájárulások és kölcsönök igényelhetők.

A talajhő felhasználásának lehetőségei hőszivattyúval

VÍZSZINTES CSŐFEKTETÉS ZÁRT KERINGÉSSEL

1-1,5m mélyen a talajba több száz méter műanyag csövet fektetnek vízszintesen. Egy fagyálló folyadék átpumpálása által veszi fel a talajhőt.
10kW-os fűtési teljesítményhez 300-480 m 2 földfelszínre van szükség.

VÍZSZINTES CSŐFEKTETÉS KÖZVETLEN PÁROLOGTATÁSSAL

Műanyag védőborítású rézcsöveket fektetnek vízszintesen a talajba. Ezekben a csövekben a hőszivattyú "munkagáza" kering. Így nincs szükség egy külön "átforgató" szivattyúra. Egy 10 kW-os fűtésteljesítményhez 380-450m csőre,illetve 230-360m 2 földfelszínre van szükség.

hőszivattyú

MÉLYFÚRÁS ZÁRT KERINGÉSSEL
Egy megfelelően mély fúrt lyukba műanyag csövekből álló talajszondát helyeznek. A hőt a fagyásgátlós folyadék mélybe- és visszafelé áramláskor veszi fel. 10kW-os fűtési teljesítményhez talajminőségtől függően egy vagy több szondára van szükség.

hőszivattyú

ÁROKKOLEKTOR ZÁRT KERINGÉSSEL

A műanyag csöveket 3m mély árok oldalsó falaihoz fektetik. Ehhez kisebb területre, de nagyobb mennyiségű csőre van szükség.

KÜLSŐ LEVEGŐ HASZNÁLATA

A környezeti hőt a külső levegőből is fel lehet venni. Ez úgy történik, hogy egy ventillátor a levegőt egy hőcserélőn át beszívja és lehűti. A hőcserélő (párologtató) egy leolvasztó készülékkel van felszerelve, azért, hogy a hőszivattyút 0oC alatti hőmérsékleten is lehessen működtetni, igaz redukált fűtési teljesítménnyel és teljesítményszorzóval.

A TALAJVÍZ HASZNÁLATA, NYÍLT RENDSZERBEN
A talajvizet egy szivattyú szívja fel egy kútból, és egy hőszivattyú lehűti. Azután egy "nyelőcsövön" keresztül ismét visszavezeti a talajba. A talajvíz egy ideális hőforrás, mivel egész évben megközelítőleg ugyanolyan a hőmérséklete.

hőszivattyú


Használati melegvíz előállítása hőszivattyúval és forrógáz hőcserélő lándzsával

A hőszivattyúval, ami forrógáz hőcserélő lándzsával (HGL-Technika) van ellátva, és IDM Hygenik melegvízkészítő rendszer, sokkal magasabb hőmérsékleteket képes elérni. Hőszivattyúval ugyanis a nyert hőenergia egy része (kb. 15%-a) magasabb hőmérsékleten áll rendelkezésünkre. Ezt a részt egy járulékos hőcserélőn (=forrógáz lándzsa) keresztül közvetlen az IDM Hygenik tartálynak lehet leadni.
Ezzel a hőszivattyú téli üzemben a helyiség fűtését alacsony hőmérsékleten végzi (pl.: 35 o C) és egyidejűleg a forrógáz lándzsa fölötti felső tartályrészt fel lehet fűteni magasabb hőmérsékletűre. Ez azt jelenti, hogy:
- magasabb hőmérséklet alacsony kompresszornyomásnál
- ezzel alacsonyabb áramhasználat
- kompresszor hosszabb élettartama.


Friss víz technika kórokozó- és baktériummentes melegvíz az IDM-Higiénia által

A legmodernebb technológiák, mint a hatékony Scroll-kompresszorok, és a nagyszerűen megtervezett nemesacél-hőcserélő garantálják a környezetkímélő és higiéniailag tökéletes melegvíz előállítást. A hőszivattyú felfűti a puffer tartályt. Szükség esetén a víz egy nagy hőcserélőn keresztül melegszik fel áramlás közben. Így mindig fiss melegvíz áll rendelkezésre, nincs kórokozó- és baktériumképződés. A tartály gyorsan felmelegszik még télen is, ugyanis erre szolgál a fűtési hőszivattyú.
A járulékosan beépített forrógáz hőcserélő segítségével 60 o C-os melegvíz-hőmérsékletet is el lehet érni.

 Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkció
InterStat.hu