Untitled Document


Untitled Document
 
Szerszámosláda - Technikai Portál

Kéziszerszámok
Iparos Centrum Szeged

Iparos Centrum Szeged
Kötőelem, elektromos kéziszerszám és munkavédelmi felszerelés áruház

Bosch

Kik vagyunk - és mit csinálunk? 

A Bosch csoport a gépjármű- és ipari technológia, fogyasztási cikkek és épület-technológia piacvezető nemzetközi gyártója. A 2004-es pénzügyi évben közel 242 000 munkatársa 40 milliárd euró forgalmat ért el. A Robert Bosch (1861-1942) által 1886-ban Stuttgartban alapított finommechanikai és elektrotechnikai műhelyből létrejött Bosch csoport ma átfogja a gyártó, forgalmazó és a vevőszolgálati hálózatot a világ 130 országában közel 260 leányvállalatával, valamint több mint 10000 szervizközpontjával.  
A magyarországi Bosch pillanatnyilag 5000 munkatársat foglalkoztat, és a 2004 évben 165 millió € forgalmat ért el. A vállalat a minőségi Bosch-termékek majd teljes választékát forgalmazza Magyarországon - a gépjárműfelszerelésektől az autós multimédián át a hőtechnikai berendezésekig terjedően. 
  
Vállalati területek 

Bosch a gépjárműtechnikában

A gépjárműtechnika a Bosch csoport legnagyobb üzletága. A 2004-es évben is sikerült növelni a forgalmat. A Bosch világviszonylatban is a legnagyobb gépjárműtechnikai forgalmazók közé tartozik.

Bosch fogyasztási cikkek és épületgépészet

A vállalkozási terület forgalma tovább nőtt 2004-ben. A Bosch Magyarország az Eletromos kéziszerszámok, a Hőtechnika, a Háztartási gépek, a Távközlés és a Biztonságtechnika üzletágakban fejti ki tevékenységét.  

Bosch ipari berendezések

Az automatizálástechnika üzletág integrált rendszermegoldásokat kínál a gyártási automatizálás részére.

Tények és számok a Bosch -ról

Éves kereskedelmi forgalom: 165 Millió €
Telephelyek: 12
Értékesítőhelyek: 1000l
Munkatársak száma: 5000 

A Bosch magyarországi elektromos kéziszerszám üzletága 

 
A magyarországi Elektromos kéziszerszámok üzletág a világ élvonalához tartozó termékeket, rendszereket gyárt és forgalmaz, valamint szolgáltatásokat nyújt. 
Ügyfeleinknek első osztályú műszaki megoldásokat, értékes szolgáltatásokat és kiváló minőséget nyújtunk. Magyarországi 2 és világszerte közel 60 telephelyünk révén bárhol, bármikor elérhetőek vagyunk ügyfeleink számára.

Tevékenységi területeink:
Ipari és barkács elektromos kéziszerszámok, mérőműszerek, kerti szerszámok kereskedelme
Vevőszolgálat
Ipari és barkács elektromos kéziszerszámok gyártása.

A Bosch világszerte kedvező pozícióban, a növekedés útján
A tökéletesített folyamatok kifizetődők

Sajtóinformáció

STUTTGART. A Bosch csoport 2004-ben 10 százalékkal növelte forgalmát, ezzel elérte a 40 milliárd eurót, és tovább javította eredményét. „A 2004-es üzleti év számunkra összességében jó év volt” – jelentette ki Franz Fehrenbach, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. A Bosch csoport kiterjedt nemzetközi jelenléte révén komoly előnyre tett szert a világszerte kedvező konjunktúrahelyzetnek köszönhetően. Nem utolsósorban pedig most fizetődnek ki az elmúlt években eszközölt jelentős beruházások is.

Németországban is nőtt a Bosch munkatársainak száma

A dolgozói létszám közel 11 ezerrel, 242.500-ra nőtt. A növekedés elsősorban külföldön volt jelentős, de Németországban is nőtt – 108.700-ról 110.700-ra – a dolgozók létszáma. „Nagymértékű külföldi növekedésünk pozitív hatást fejt ki a hazai foglalkoztatásra is” – jelentette ki Fehrenbach. Az elmúlt évben a Bosch csoport újabb jelentős innovációs törekvéseit is siker koronázta. A kutatás és fejlesztés költségvetése ebben az évben is nőtt – 2,7-ről mintegy 3 milliárd euróra. Ez a forgalom közel 7,5%-ának felel meg.

Minden vállalati üzletág fejlődött a Bosch -nál

Az üzletágak közül a gépjármű és az ipari technológia üzletágak tűntek ki 2004-ben különösen nagy fejlődési dinamizmusukkal. A Bosch csoport 2004-ben vált első ízben a világ legnagyobb forgalmú gépjárműalkatrész-beszállítójává. „A nagyság számunkra nem öncélú érték. Inkább innovációs erőt, versenyképességet, vevőorientált és nemzetközi szolgáltatásokat jelent számunkra” – hangsúlyozta Fehrenbach. A gépjárműtechnika területén elért forgalom mintegy 7 százalékkal, 25,3 milliárd euróra nőtt. A valutaárfolyamok mozgását figyelembe nem véve ez 9 százalékos pluszt jelent.

Az ipari berendezések gyártása üzletágban 21 százalékkal, 5,2 milliárd euróra nőtt a forgalom. A konszolidációs hatások mindazonáltal itt is fontos szerepet játszottak, hiszen azok nélkül a növekedés több mint 9 százalékot tett ki. A 2003-ban megszerzett Buderus AG öntvény- és nemesacél üzletága egész éves forgalmának beszámítása mellett itt elsősorban a Sigpack csomagológép-gyártó cég részarányos évi forgalmának figyelembevétele bírt nagy jelentőséggel. A vállalati részesedésekben történt változások a fogyasztási javak és az épületgépészet üzletágakban is jól nyomon követhetők. Ezek forgalma a Buderus fűtéstechnika forgalmának először történő teljes figyelembevétele mellett 13 százalékkal 9,5 milliárd euróra, a konszolidációs hatások figyelembevétele nélkül pedig közel 6 százalékkal nőtt.

A Bosch újabb lépése a megcélzott hozamok felé

A Bosch csoport az elmúlt évben újabb lépéssel került közelebb a célul kitűzött, legalább 7 százalékos hozamhoz. A szokásos üzleti tevékenység eredménye az előző évi 5 százalékkal szemben idén a forgalom több mint 6 százalékát tette ki. Hozzájárult ehhez az üzemeknek a konjunktúra kedvező irányú fejlődése miatti jobb kihasználtsága, de a vállalati folyamatok jelentős javulása is. Most jelentkezik a korszerű dízelrendszerek terén az előző években végrehajtott jelentős fejlesztések eredménye is.

A Bosch stratégiájának iránya a további növekedés

A Bosch csoport következetesen azt a célt tűzte ki maga elé, hogy üzleti portfóliója megfelelően kiegyensúlyozott legyen, és ennek érdekében különösen erősíteni kívánja az ipari berendezések gyártása, valamint a fogyasztási javak és az épületgépészet üzletágak területeit. Az ipari berendezések gyártása üzletágban hozzájárul ehhez a Sigpack cég átvétele is. A Bosch ezen kívül új növekedési szegmenseket is megcéloz. Példák erre a hibrid meghajtások, valamint a mikrorendszer-technika, amelyben érdekes fejlődési lehetőtőségek rejlenek a gépjárműtechnikán kívül is. A Bosch csoport tavaly nagyobb mérvű terjeszkedést hajtott végre az észak- és dél-amerikai, valamint az ázsiai piacon is.

Versenyképességének további erősítése érdekében a Bosch cég nem csak Európában, hanem Ázsiában és Amerikában is kiépíti a fejlesztő és gyártóüzemek hálózatát. A fejlődő országokban a különösen kedvező költségtényezők a meghatározók, másutt pedig az ügyfelek közelségéből vagy éppenséggel a kutatási potenciálból profitál a cég. „Németországi üzemeink éppen a komplex rendszerekkel kapcsolatos tapasztalataikból adódóan rendelkeznek nagy előnnyel a termékfejlesztés területén”– jelentette ki Fehrenbach. A költségcsökkentés kérdése azonban továbbra is napirenden marad. A Bosch 2004-ben Németországban egy sor megállapodást kötött a költségstruktúrák átalakítása céljából. Ennek érdekében a cég szokás szerint beruházásokat helyezett kilátásba.

Kilátások a Bosch -nál

A Bosch csoport igazgatósága a 2005-ös évre is kedvező fejlődési trenddel számol. Fehrenbach mindazonáltal lehűtötte e várakozásokat: „Semmiképpen nem várhatjuk, hogy a kedvező 2004-es folyamat töretlenül folytatódjék.” Ennek a fejlődés világszerte gyengülő dinamizmusa az oka, valamint az, hogy a drágultak a nyersanyagárak és erős az euró. Az sem zárható ki teljesen, hogy új politikai válságok terhelik a világgazdaságot.

Elérhetőségeink: 
 
Robert Bosch Kft.
Gyömrői út 120.
1103 Budapest
Telefon: 431-38-00Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkció
InterStat.hu