Untitled Document


Untitled Document
 
Szerszámosláda - Technikai Portál

Biztonságtechnika

 

Untitled Document

Környezeti hatások a kültéri munkavédelem tervezésekor

A munkavédelmi eljárások tervezésénél külön figyelmet kell fordítani a környezeti hatásokra. Ez különösen igaz akkor, amikor kültéri munkákról beszélünk. A környezet hatásai a munkavállaló egészségét is befolyásolják. Bizonyos körülmények azonnal, észrevehetően befolyásolják a munkamenetet, míg mások csak hosszabb idő, évtizedes kitettség után okoznak észlelhető rendellenességeket. Az azonnali hatással járó körülményeket általában sokkal könnyebb észrevenni és kezelni, mint a kumulatív hatással járókat.
Nem kell mindig mindjárt a legrosszabbat feltételezni. A munkakörnyezet negatív hatásai nagy százalékban elsősorban a munkavállaló effektív munkavégzésének rovására mennek, és kezdetben még nem okoznak komoly egészségkárosodást. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a megfelelő munkavédelmi eljárások alkalmazását sokáig el lehet hagyni. A legtöbb esetben az eljárások alkalmazása a józan észnek megfelelő, és nem igényel különösebb agymunkát, sőt még különleges anyagi eszközöket sem.
A kültéri munkáknál elsősorban a meleg és hideg környezet hatásaival kell számolni.

Meleg környezet

A hazánkra is jellemző kontinentális klíma egyik ismérve a forró nyár-hideg tél kombináció. A nyári munkáknál számolni kell a napfény sejtroncsoló hatásaival. A megfelelő mennyiségű napfény elengedhetetlen a normális életfunkciókhoz, lényeges a vitaminképződésben és hatással van a lelkiállapotra is. Léteznek azonban veszélyes, egészségkárosító hatásai is. Ezeket a lehető legkorábban kezelni, illetve lehetőség szerint megelőzni kell. Az ultraibolya sugárzás először bőrbarnulást, hosszabb idő után sejtelhalást, illetve a hatások összeadódása után, különösen az olyan személyeknél, akik erre hajlamosak, bőrrákot okozhat. A hajlam, vagyis a genetikai prediszpozíció akkor valószínű, ha a családban gyakrabban fordulnak elő rákos megbetegedések. A fehérebb bőrű, világosabb komplexióval rendelkező munkavállalók védelmére komolyabb gondot kell fordítani, mivel a népesség e része különösen érzékeny a túlzott napfény rövid- és hosszútávú hatásaira.
A túlzott napfény és hőhatások elleni védekezés relatíve egyszerű eszközökkel is megoldható, csupán jó munkaszervezésre, illetve könnyen elérhető eszközökre van ehhez szükség.
Mire kell ügyelni?

  • 11 és 3 óra között lehetőség szerint szüneteltetni kell a kültéri munkát.
  • Pihenési lehetőséget kell biztosítani .
  • A megfelelő hidratálásról gondoskodni kell - ideális esetben a napi vízbevitel nem kevesebb, mint 2 liter fejenként.
  • A munkaterületet lehetőség szerint védeni kell a közvetlen napfénytől.
  • A munkások személyes felszerelését úgy kell megválogatni, hogy az a lehető legnagyobb védelmet biztosítsa, miközben a hőcsere nem sérül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legjobb védelmet a hosszú ujjú ruhák és a széles karimájú kalapok biztosítják, de vigyázni kell arra, hogy azért ne fojtsuk meg a munkavállalót. Szóba jöhetnek még a munkahely körülményeinek megfelelő, erősebb napszemüvegek. Ezeknek jól kell szűrniük az UV sugárzást.
  • Nem kell elfeledkezni a modern módszerekről sem: az olyan napfényvédő krémek jótékony hatása, mint a NuSkin termékeké, már hosszabb ideje ismertek. Fontos tulajdonságai ezeknek a készítményeknek a fényvédő faktor, illetve a vízállóság. A napvédő krémeket az igényeknek megfelelően többször is fel lehet vinni a bőrre.
  • Fontos, hogy ezeket a készítményeket a védőfelszereléssel is lehet, sőt kell alkalmazni az olyan munkakörökben dolgozóknál és a populáció olyan szegmenseinél, amely különösen veszélyeztetett.
  • Végül, de nem utolsósorban, meg kell ismertetni a munkásokat a káros hatások jeleivel és a megfelelő elsősegélymódszerekkel.

Hideg környezet

Itt is ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint a meleg környezetben. A jó munkaszervezést, a megfelelő védőfelszerelést semmi sem pótolhatja. A meleg és hideg környezet között a fő különbség értelemszerűen a hőveszteség és megtartás aránya. A védőfelszerelés ilyenkor a hőveszteséget lassítja, illetve a testhőmérsékletet megfelelő szinten tartja.
Könnyű elfeledkezni arról, hogy a hideg időjárás nem minden esetben jár az UV sugárzás csökkenésével! Egy hómezőn magasabb sugárzási értékeket lehet mérni. A védőkészítményeknek ilyenkor is a környezet hatásainak megfelelően kell védeniük a felhasználójuk bőrét.
Ahogyan az élet minden területén, a munkavédelemben is elsősorban ésszerűen kell cselekedni, legyen az a szervezés vagy a munkavédelmi eszközök megválasztása. Az eszközöknek nem kell bonyolultaknak vagy nehezen beszerezhetőnek lenniük, de úgy kell kiválasztani őket, hogy megfeleljenek a munka és a környezet elvárásainak. Nem szabad elhanyagolni a modernebb módszerek használatát sem, különösen azoknál a munkafolyamatoknál, ahol a munkások többet vannak kitéve bizonyos hatásoknak. A védelmet ugyanúgy alkalmazni kell, ha a hatás akkor is jelentkezik, amikor az intuíciónk szerint nem kellene - gondoljunk csak a hómezők és UV-sugárzás kapcsolatára.
Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el a képzést, a jelek korai felismerését, mivel a kisebb gondokat, az idejében felismert problémákat értelemszerűen könnyebb orvosolni, mint egy teljesen fejlett betegséget.Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkció
InterStat.hu